Volledig scherm
Halbe Zijlstra

'Formatie doorslaggevend voor toekomst lerarensalaris'

Het demissionaire kabinet kan alleen extra geld voor leraren regelen als dat bij de kabinetsformatie ook wordt geregeld, stelt VVD’er Halbe Zijlsta. ,,Als er zaken zijn die misschien bij de formatie ook geregeld worden, kunnen ze daarvan meeprofiteren.”

Quote

We gaan geen nucleaire explosie veroorza­ken omdat iets wat toch al geregeld is nog een keer bevestigd moet worden in een demissio­nair kabinet

Daarmee lijkt de voormalige VVD-fractieleider er na de ochtendsessie van de formatieonderhandelingen op te hinten dat een nieuw kabinet ook extra geld wil uittrekken voor lerarensalarissen. ,,Wij weten wat ook wat er hier aan tafel gebeurt. We gaan geen nucleaire explosie veroorzaken omdat iets wat toch al geregeld is nog een keer bevestigd moet worden in een demissionair kabinet.”

Maandag komt het demissionaire kabinet voor het eerst samen om het over de begroting van komend jaar te hebben. PvdA-leider Lodewijk Asscher legde eerder een harde eis neer: leraren in het basisonderwijs moeten meer salaris krijgen. Als het demissionaire kabinet dat niet zou regelen, tekent hij de begroting niet. PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei vanochtend, voorafgaand aan de eerste ministerraad na de zomervakantie, dat hij denkt er met de VVD wel uit te komen.

Realistisch

Zijlstra put hoop uit de woorden van Dijsselbloem. ,,Hij lijkt daarmee te benadrukken dat er inmiddels een realistische houding is ontstaan bij de PvdA, dat zou helpen.” Volgens Zijlstra zijn ‘eruit komen’ en ‘extra geld’ nog altijd moeilijk verenigbare grootheden. ,,De grote keuzes worden gemaakt bij de formatie. Maar als dat elkaar leuk overlapt, dan hebben ze geluk bij de PvdA.”

De VVD houdt vol dat het nieuwe kabinet moet beslissen over grote, nieuwe maatregelen. ,,Dit hoort bij een formatie, want geld dat naar leraren gaat, gaat niet naar politieagenten. Geld dat naar de zorg gaat, gaat niet naar leraren. Die keuzes moeten hier in samenhang worden genomen. Ze zullen op de resultaten van de formatie moeten wachten”, aldus Zijlstra.

Twee rollen

Volgens hem zit zijn partij in een lastig parket: de VVD zit in het demissionaire kabinet, maar onderhandelt ook over het nieuwe kabinet. ,,Wij kunnen niet schipperen tussen die twee rollen. Ik hoop dat de PvdA daar ook netjes mee omgaat.” Zijlstra hekelde de ‘dreigende houding’ van de sociaaldemocraten voor de vakantie, waarbij Asscher stelde het kabinet te zullen verlaten als hij zijn zin niet kreeg. ,,Dat zou ik eerlijk gezegd bijzonder vinden. Maar ik weet pas wat ze willen als we maandag aan tafel zitten.”

PO in Actie

Quote

Wij waarschu­wen zowel het demissio­nai­re kabinet, als het nieuw te formeren kabinet dat wij klaar zijn met van het kastje naar de muur gestuurd te worden

Jan van de Ven, PO in Actie

Actiegroep PO in Actie is blij met de positieve berichten, maar blijft op z'n hoede. ,,We hebben de afgelopen maanden niet met onze kop in het zand gezeten. Wij snappen dat er nu geformeerd wordt, dat de PvdA en zijn bewindslieden een aparte rol spelen in dit demissionair kabinet", aldus woordvoerder Jan van de Ven. ,,Ook begrijpen wij dat een nieuw kabinet graag zelf het zoet uitdeelt. Wij waarschuwen echter zowel het demissionaire kabinet, als het nieuw te formeren kabinet dat wij klaar zijn met van het kastje naar de muur gestuurd te worden."

Van de Ven laat weten niks geks te vragen. ,,Wij vragen een eerlijk salaris vergelijkbaar met onze collega's in het VO. PO in actie gaat ervan uit dat wij leerkrachten PO serieus genomen worden door iedere politieke partij, demissionair coalitie én oppositie, of formerend of niet-formerend en niet als politieke speelbal worden ingezet."