Volledig scherm
Bed-bad-broodopvang in Deventer. © VINCENT JANNINK

Formatiepartijen bereiken akkoord over bed-bad-brood

De partijen die praten over de vorming van een nieuw kabinet zijn het eens over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, de zogeheten bed-bad-broodregeling. Inmiddels hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ook een akkoord bereikt over 'vluchtelingendeals'. 

Ingewijden bevestigen vandaag de berichtgeving van de NOS dat de formerende partijen het al een tijd geleden eens zijn geworden over de bed-bad-broodregeling. 

Vanavond hebben de vier partijen volgens de NOS bovendien een akkoord gesloten over 'vluchtelingendeals'. Dat betekent meer opvang in de regio, waardoor het aantal boten met vluchtelingen op de Middellandse Zee af moet nemen. 

Ook is afgesproken dat Rutte namens Nederland mag pleiten voor meer afspraken met landen waarvandaan veel asielzoekers en vluchtelingen naar Europa komen. De voorwaarde is dat de deals moeten voldoen aan internationale verdragen.  

Acht locaties

Het huidige (demissionaire) kabinet van VVD en PvdA viel bijna over de bed-bad-broodregeling. Maar de vier formatiepartijen zijn het eens geworden dat er acht opvanglocaties verspreid over het land komen die zijn gericht op uitzetting. Andere steden mogen ook een dergelijke opvang opzetten als zij dat nodig achten, maar VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan ervan uit dat acht voldoende is.

Vorig jaar december leek sprake van een akkoord tussen verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) en de gemeenten. Die stemden toen in met het plan van de Dijkhoff voor acht opvangcentra die zich zouden richten op de terugkeer van de asielzoekers. Maar ze wilden daarnaast ook vasthouden aan beperkte eigen opvang, wat voor de bewindsman onaanvaardbaar was.

Afgrond

Het kabinet van VVD en PvdA ging in april 2015 langs de afgrond. De VVD wilde uitgeprocedeerde asielzoekers, die illegaal in Nederland verblijven, geen slaapplaats en eten bieden. Dat zou volgens de liberalen een aanzuigende werking kunnen hebben. De PvdA wil hen juist wel onderdak geven onder meer om overlast te voorkomen.

Het leidde tot een veel bekritiseerd compromis van opvang voor een beperkte periode op een beperkt aantal locaties. Gemeenten lieten direct weten zich er niet aan te zullen houden. Daarna volgde maandenlang overleg tussen gemeenten en Dijkhoff dat geen akkoord opleverde.