Volledig scherm
2017-04-04 16:49:18 © ANP

Formatiepartijen praten over de arbeidsmarkt

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks schuiven vanmorgen en vanmiddag opnieuw aan bij informateur Schippers voor het vormen van een coalitie. Vanmorgen schuift ook Mariëtte Hamer van de Sociaal-Economische Raad (SER) aan. Op de agenda staat onder meer de arbeidsmarkt. 

Werkgevers hadden de partijen en Schippers al opgeroepen de onderhandelingen te starten met sociaal-economische onderwerpen. 

Den Haag wacht met smart op SER-advies over heikele kwesties als loondoorbetaling bij ziekte, flexwerk en pensioenen. Hamer zei gisteren dat er meer tijd nodig is. Vooral GroenLinks zal alleen akkoord willen gaan met sociaal-economische hervormingen als de polder steun geeft. Ook al omdat de PvdA GroenLinks daartoe heeft opgeroepen.

,,Ik kom vooral vertellen hoe belangrijk het is nu iets te doen op de arbeidsmarkt", aldus Hamer bij aankomst op het Binnenhof. Volgens haar zijn 
daar veel kansen voor en zijn de klimaatdoelstellingen daar 'goed mee te verbinden'. Op de vraag of er meer of minder flexbanen nodig zijn, zei Hamer dat het vooral gaat om meer zekerheid en de kans voor zowel ondernemers als werknemers om zich goed te kunnen ontwikkelen. 

Volgens D66-leider Pechtold willen alle partijen uiteraard het beste voor de arbeidsmarkt. ,,U zult moeten wachten wat mij met de adviezen van Hamer doen." Rutte zei grappend dat Hamer 'een zeer ongepaste opmerking' heeft gemaakt door te zeggen wat het onderwerp is. ,,Ik ga niks zeggen over de onderwerpen waar we over gaan praten. Ik hou me aan de afspraak dat we dat niet doen.''

Coalitie

Schippers sprak daags na de verkiezingen op 15 maart met de lijsttrekkers van alle dertien partijen die in de Tweede Kamer zijn gekozen. Toen ging het om verkennende gesprekken. De uitkomst was dat VVD, CDA, D66 en GroenLinks serieus gaan onderhandelen over een kabinet.

De komende periode proberen ze het eens te worden over onder meer thema's als de arbeidsmarkt, het belastingstelsel, de inkomensverdeling, het milieu, veiligheid en defensie, het immigratievraagstuk, onderwijs en de zorg.