Formatieteam PvdA en GroenLinks voert druk op: twee miljard voor koopkracht
VIDEOPvdA en GroenLinks willen dat het demissionaire kabinet 2 miljard euro uittrekt voor de koopkrachtverbetering van gezinnen, alleenwonenden en ouderen. Bij het opstellen van de begroting voor komend jaar, zou het geld moeten worden gebruikt dat is bespaard doordat de dividendbelasting toch niet is afgeschaft.
Het voorstel komt op een saillant moment: juist vorige week kondigden de twee linkse partijen een soort fusie aan voor-tijdens-de-formatie. PvdA en GroenLinks zeiden toen als één team te willen optreden bij de onderhandelingen.
VVD en CDA lieten merken daar weinig voor te voelen, maar de twee linkse partijen voeren de druk nu op: door die afwijzende houding zou de begroting voor volgend jaar weleens weinig voor burgers te bieden kunnen hebben, stellen ze.
Het CPB voorspelde namelijk recent dat de koopkrachtstijging voor veel Nederlanders komend jaar uitblijft. De economie groeit weliswaar, maar de burger merkt dat nog niet in de portemonnee.
Gewone man of vrouw
Mensen mogen niet de dupe worden van het gedraal van partijen als VVD en CDA
PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer koppelt dat direct aan de afwijzende houding van VVD en CDA in de formatie, omdat die partijen niet willen onderhandelen met de tandem PvdA-GroenLinks. ,,De formatie gaat traag en VVD en CDA zijn niet echt bereid te praten, dat gaat de gewone man of vrouw voelen als we niets doen bij de begroting.”
Het kabinet buigt zich hier momenteel over, in september volgt dan Prinsjesdag met de plannen voor 2022, maar hoe ver het demissionaire kabinet wil gaan met koopkrachtverbeteringen is tot dan geheim.
Volgens GroenLinks-Kamerlid Bart Snels moet het kabinet af van het pad dat er vooral lastenverlichting aan bedrijven wordt gegeven. ,,Die moet nu naar koopkracht gaan van mensen. Mensen mogen niet de dupe worden van het gedraal van partijen als VVD en CDA.”
Vuur uit de sloffen
Naast de koopkrachtverbeteringen voor lage- en middeninkomens en ouderen willen PvdA en GroenLinks ook de salarissen van leraren en zorgpersoneel verhogen. Volgens Nijboer gaan de mensen die hiervan moeten profiteren er 2 tot 3 procent op vooruit, mits de 2 miljard ten volle wordt gebruikt. ,,Mensen worden anders de dupe van de trage formatie. De economie groeit, de winsten stijgen. Leraren en zorgmedewerkers liepen het vuur uit de sloffen maar dreigen met lege handen achter te blijven. Ook ouderen staan op de nullijn. Het kabinet kiest ervoor de belastingen voor bedrijven te verlagen. Maar gewone mensen krijgen er niks bij of gaan er zelfs op achteruit. Dat moet anders.’’
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
met video69
Meer patiënten moeten langer wachten op medicijnen door nieuwe maatregel om prijs laag te houden
Duizenden mensen moeten waarschijnlijk langer wachten op nieuwe medicijnen, omdat minister Kuipers van Volksgezondheid maatregelen doorvoert die de kosten moeten drukken. Het gaat om medicijnen die al zijn goedgekeurd voor de Europese markt, maar specifiek in Nederland extra worden bekeken. Ook wordt onderhandeld over de prijs. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM12
Snappen we het lobbyen in Brussel nog? ‘Soms zijn wij Nederlanders degenen die niet luisteren’
Mest, stikstof, pulsvissen – telkens krijgt Nederland het deksel op de neus in Brussel. Snappen we de EU en de techniek van lobbyen nog wel? ,,In Brussel is veel veranderd, in Den Haag te weinig.” -
PREMIUM13
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
ChristenUnie-leider Segers: Dan maar een minderheidskabinet
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft VVD-voorman Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag gezegd dat ze maar eens serieus moeten gaan nadenken over een minderheidskabinet. Voor zichzelf lijkt hij geen rol meer te zien in een nieuw kabinet. ,,De kloof tussen partijen is alleen maar groter geworden in dit proces.’’ -
-
-
Perin-Gopie wordt lijsttrekker Volt in Eerste Kamer, partij doet mee aan Statenverkiezingen in acht provincies
Gaby Perin-Gopie is door de leden van Volt verkozen tot lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen. Tijdens het congres van de partij vandaag in Utrecht kreeg zij van de elf kandidaten de meeste steun. -
commentaar
Formatie wordt gegijzeld door politieke lafheid
De formatie van het nieuwe kabinet begint een grotesk toneelstukje te worden. Dat partijen er vijf maanden na de verkiezingen nog niet in zijn geslaagd om het eens te worden over een regeerakkoord, is vaker voorgekomen. Maar wat deze formatie anders maakt, is dat er al die tijd nog niet eens is begonnen met onderhandelen.