Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken
Volledig scherm
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken © ANP

Fors hogere vergoeding voor raadsleden kleine gemeenten

Raadsleden in kleine gemeenten met minder dan 24.000 inwoners krijgen een hogere vergoeding. De lokale politici krijgen straks 959 euro per maand. Een forse verhoging, want voor sommige van de in totaal 2442 raadsleden betekent dit bijna een verviervoudiging van hun vergoeding.

Quote

Goede raadsleden zijn extra belangrijk geworden

Minister Ollongren

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte de verhoging vanmiddag wereldkundig. Tot nu toe kregen de raadsleden van de kleine gemeenten bedragen tussen de 251 en 618 euro per maand. De vergoeding is nu dezelfde als die van gemeenten vanaf 24.000 tot 40.000 inwoners. Ter vergelijking: raadsleden in grotere steden als Rotterdam en Amsterdam ontvangen ruim 2300 euro op hun rekening.

De verhoging is bedoeld als erkenning voor de inzet van de raadsleden. ,,Het werk van raadsleden is in onze democratie heel belangrijk’’, aldus minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Kamer. ,,Ook raadsleden van kleinere gemeenten zoals Terschelling, Tubbergen en Tholen steken vaak veel tijd in contact met inwoners en bedrijven, werkbezoeken en het controleren van hun colleges.’’

Meer taken

Met een hogere vergoeding blijft het raadswerk in kleinere gemeenten aantrekkelijk, denkt de bewindsvrouw. Ook krijgen gemeenten steeds meer taken en opgaven. ,,Goede raadsleden zijn om die reden extra belangrijk geworden.”

De vergoeding is met terugwerkende kracht vanaf de installatie van de nieuwe gemeenteraden op 29 maart. Gemiddeld besteden raadsleden zo’n 16 uur per week aan hun raadswerk. Ze hebben vaak daarnaast ook ander betaald werk. 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt voor 2018 10 miljoen euro beschikbaar om de verhoging te bekostigen. Structureel komt dit bedrag beschikbaar vanuit het Gemeentefonds.