CDA-leider Ger Koopmans smeedde een ‘extraparlementair college’, met bestuurders van PVV, Forum voor Democratie én GroenLinks.
Volledig scherm
PREMIUM
CDA-leider Ger Koopmans smeedde een ‘extraparlementair college’, met bestuurders van PVV, Forum voor Democratie én GroenLinks. © Annemiek Mommers

Forum en PVV besturen in Limburg al mee: Thierry's tweets doen er niet toe

REPORTAGEDe aanstaande Brabantse provinciale coalitie met Forum voor Democratie trekt de aandacht. Maar in Limburg besturen Forum en de PVV al bijna een jaar mee. Hoe gaat dat? ‘We gaan niet over Thierry’s uitspraken’.

Een klein beetje trots zijn ze wel, hier in het provinciehuis van Maastricht. In een van de commissiezalen verdedigt PVV-gedeputeerde Robert Housmans zijn ‘veiligheidsagenda’, maar in de gangen van het grote gebouw aan de Maas, met statige portretten van voormalige gouverneurs aan de wand, gaat het op deze vrijdag begin maart ook over de coalitievorming in Noord-Brabant. Daar werken VVD, CDA , Lokaal Brabant en Forum voor Democratie aan een nieuw provinciebestuur – met soms heftige reacties tot gevolg, als GroenLinks-leider Jesse Klaver de VVD en CDA bijvoorbeeld aanvalt om hun pact met ‘extreemrechts’.