Volledig scherm
Thierry Baudet (FvD) spreekt de aanwezigen toe tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen. © ANP

Forum heeft probleem in provincie: te weinig kandidaten die er wonen

De winst van Forum voor Democratie lijkt de partij ook een groot probleem te hebben gegeven: in zeker één provincie heeft de partij meer gewonnen dan het kandidaten op de lijst had die er ook écht wonen. 

In Flevoland won Forum 8 plekken in de Provinciale Staten, maar er staan ‘slechts’ zeven kandidaten op de lijst die er daadwerkelijk wonen. De nummers 8, 9 en 10 op de lijst wonen in Noord-Holland. Probleem is echter: deze drie kandidaten haalden ook een zetel in hun thuisprovincie. Eén van hen zal dus toch de oversteek moeten maken naar Flevoland. En dat moet snel ook: bij de installatie tot Statenlid moet iemand echt al in de provincie wonen. Vaak is dat dus al na acht dagen na de verkiezingen.

Als ze dat niet willen, blijft de zetel van Forum voor Democratie onbezet, laat de Kiesraad weten. De kieswet schrijft immers voor dat Statenleden in de provincie moeten wonen waar ze een zetel hebben gehaald. Dat benadrukte ook de Gelderse commissaris van de koning, John Berends gisteren tegenover Omroep Gelderland. ,,Het mag geen rondtrekkend circus worden. Ze moeten wonen in de provincie, daar ben ik rechtlijnig in.”

Wanneer Forum de Statenzetels niet weet op te vullen, dan heeft dat ook consequenties voor het aantal zetels in de Eerste Kamer. De partij zou daar nu nog uitkomen op 13 zetels, maar dat aantal komt in gevaar als er minder stemgerechtigde Forum-Statenleden zijn dan nu verwacht.