Volledig scherm
Het ontwerp van Damen voor de nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Nederlandse en Belgische marine © Damen Schelde Naval Shipbuilding

Frans consortium bouwt Nederlandse mijnenvegers

De nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen voor de marine worden gebouwd door een consortium dat wordt geleid door het Franse Naval Group. De kabinetten van Nederland en België zijn vandaag akkoord gegaan met de aankoop. De Belgische marine krijgt dezelfde vaartuigen.

Volledig scherm
© Damen Schelde Naval Shipbuilding

De Nederlandse scheepsbouwer Damen was ook in de race, maar de voorkeur van de Belgen – die de aanbestedingsprocedure leidden – ging uit naar Naval Group. In een andere duo-aankoop door de twee landen, van multipurposefregatten, had Nederland de leiding. Ons land koos daarbij voor Damen en Thales; bij anderen bedrijven werden geen offertes opgevraagd. België koos wel voor een Europese aanbesteding, waarbij Naval Group op alle vlakken de meeste punten scoorde.

De huidige mijnenbestrijdingsvaartuigen zijn meer dan dertig jaar oud en zijn over een aantal jaar aan het eind van hun levensduur. Ook zijn zij volgens defensie niet meer opgewassen tegen de nieuwe vormen van dreiging. De nieuwe vaartuigen, die ons land tussen 2025 en 2030 geleverd krijgt, kunnen ook een scala onbemande ‘drones’ (scheepjes, onderwatervaartuigen of helikopters) het water op sturen, zodat de schepen zelf niet meer gevaarlijk gebied hoeven in te varen.

Afgestemd

De marines van Nederland en België werken al 70 jaar samen en beschikken nu ook over identieke mijnenbestrijdingsvaartuigen. Ook de training en oefeningen zijn daarom op elkaar afgestemd. Samenwerking kon alleen worden voortgezet als beide landen kozen voor dezelfde nieuwe schepen. Met de aankoop van de zes Nederlandse schepen is 883,3 miljoen euro gemoeid.

De huidige mijnenjagers worden in Nederland nog wekelijks ingezet voor het ruimen van mijnen in de Noordzee. Naar schatting liggen er nog duizenden mijnen en vliegtuigbommen uit de wereldoorlogen op de zeebodem. De verslechterde veiligheidssituatie in de wereld vergroot volgens Defensie de kans op gewapende conflicten waarbij de relatief goedkope zeemijnen worden ingezet.

  1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt
    video

    Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

    Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.