Volledig scherm
Het ontwerp van Damen voor de nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Nederlandse en Belgische marine © Damen Schelde Naval Shipbuilding

Frans consortium bouwt Nederlandse mijnenvegers

De nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen voor de marine worden gebouwd door een consortium dat wordt geleid door het Franse Naval Group. De kabinetten van Nederland en België zijn vandaag akkoord gegaan met de aankoop. De Belgische marine krijgt dezelfde vaartuigen.

Volledig scherm
© Damen Schelde Naval Shipbuilding

De Nederlandse scheepsbouwer Damen was ook in de race, maar de voorkeur van de Belgen – die de aanbestedingsprocedure leidden – ging uit naar Naval Group. In een andere duo-aankoop door de twee landen, van multipurposefregatten, had Nederland de leiding. Ons land koos daarbij voor Damen en Thales; bij anderen bedrijven werden geen offertes opgevraagd. België koos wel voor een Europese aanbesteding, waarbij Naval Group op alle vlakken de meeste punten scoorde.

De huidige mijnenbestrijdingsvaartuigen zijn meer dan dertig jaar oud en zijn over een aantal jaar aan het eind van hun levensduur. Ook zijn zij volgens defensie niet meer opgewassen tegen de nieuwe vormen van dreiging. De nieuwe vaartuigen, die ons land tussen 2025 en 2030 geleverd krijgt, kunnen ook een scala onbemande ‘drones’ (scheepjes, onderwatervaartuigen of helikopters) het water op sturen, zodat de schepen zelf niet meer gevaarlijk gebied hoeven in te varen.

Afgestemd

De marines van Nederland en België werken al 70 jaar samen en beschikken nu ook over identieke mijnenbestrijdingsvaartuigen. Ook de training en oefeningen zijn daarom op elkaar afgestemd. Samenwerking kon alleen worden voortgezet als beide landen kozen voor dezelfde nieuwe schepen. Met de aankoop van de zes Nederlandse schepen is 883,3 miljoen euro gemoeid.

De huidige mijnenjagers worden in Nederland nog wekelijks ingezet voor het ruimen van mijnen in de Noordzee. Naar schatting liggen er nog duizenden mijnen en vliegtuigbommen uit de wereldoorlogen op de zeebodem. De verslechterde veiligheidssituatie in de wereld vergroot volgens Defensie de kans op gewapende conflicten waarbij de relatief goedkope zeemijnen worden ingezet.

  1. Grapperhaus en OM: Reis naar Thailand om uitlevering coffeeshopbaas wél in goed overleg

    Grapper­haus en OM: Reis naar Thailand om uitleve­ring coffeeshop­baas wél in goed overleg

    Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) spreekt tegen dat het Openbaar Ministerie ontstemd is over zijn reis naar Thailand. Ook het OM zelf zegt, in tegenstelling tot wat sommige media beweren, niet ontstemd te zijn over de voorgenomen reis om de aldaar gedetineerde coffeeshopbaas Johan van Laarhoven terug naar Nederland te halen, maar juist te hebben geholpen met de voorbereiding van het bezoek.