FvD-senator: ‘Baudet gelooft in complottheorieën over corona’
Nicki Pouw-Verweij, senator en nummer drie op de kandidatenlijst van Forum voor Democratie, luidt de noodklok over uitspraken en gedragingen van Thierry Baudet tijdens een partijdiner met de top-10 kandidaat-Kamerleden van afgelopen vrijdag. ,,Ik heb het idee dat Thierry in de afgelopen tijd geradicaliseerd is, en complottheorieën is gaan aanhangen”, verklaart Pouw-Verweij in een brandbrief aan een aantal leden van het partijbestuur.
Delen per e-mail
In de brief, in handen van deze site, somt Pouw-Verweij een aantal alarmerende uitspraken van Baudet op. Hij deed die uitspraken volgens haar afgelopen vrijdag, toen de top-10 van de lijst bij elkaar kwam om met Baudet de campagne en strategie te bespreken voor de verkiezingen. Baudet zei daarbij onder meer dat het coronavirus door George Soros de wereld in is geholpen ‘om onze vrijheid af te nemen’.
FvD-kandidaten Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek bevestigen de beweringen van Nicki Pouw-Verweij.
Op de partijbijeenkomst van afgelopen vrijdag hing een ‘gespannen sfeer’, schrijft Pouw-Verweij. Daarbij zei Baudet volgens haar onder meer dat hij bereid was om ‘drie miljoen coronadoden te accepteren als daarmee onze vrijheid gered werd’.
‘Heel hoog IQ’
Volgens Pouw-Verweij zou Baudet ook partij hebben gekozen voor de JFVD-jongeren die antisemitische en racistische uitspraken hadden gaan in appgroepjes. ,,Thierry zei toen: ze zijn niet dom, ze hebben juist een heel hoog IQ, daarom zeggen ze deze dingen ook.” Op 18 maart 2021, de dag ná de Tweede Kamerverkiezingen, zouden alle geroyeerde JFVD-leden weer teruggehaald worden, zou Baudet volgens Pouw-Verweij hebben besloten.
Baudet ontkent dat hij tijdens het partijdiner antisemitische en racistische uitspraken heeft gedaan, zo zegt hij woensdagavond bij talkshow Beau. ,,We gaan nu door met aantijgingen. De penningmeester was erbij. Hij kan met de hand op het hart verklaren dat er geen antisemitische en racistische dingen zijn gezegd. Dat is het viezige van dit spel, het nare van dit alles.’’ Baudet suggereert dat Pouw-Verweij zélf de Holocaust zou hebben gerelativeerd in JFVD-appgroepjes.
Baudet wil splitsing van partij
Ook donderdagochtend zegt hij in Goedemorgen Nederland van WNL nogmaals zich niet te herkennen in de verwijten. Zichtbaar geëmotioneerd vertelde hij dat de uitspraken van Vlaardingerbroek en andere partijgenoten hem diep raken. Als oplossing tussen de spanningenbinnen de FvD oppert Baudet nu dat de partij in tweeën wordt gesplitst. Ze moeten dan de financiën en andere goederen gaan verdelen. Wel vindt Baudet dat hij recht heeft op de partijnaam.
ICT-toegang
Drie bestuursleden van Forum voor Democratie doen donderdag aangifte tegen Thierry Baudet omdat zij geen toegang meer hebben tot de ICT-systemen en social media-accounts van de partij. Dat bevestigt een woordvoerder.
Baudet werd bij de RTL-talkshow Beau met de aangifte geconfronteerd, maar zei daar van niets te weten. Bij Goedemorgen Nederland zei hij een dag later echter dat het nooit de bedoeling was om het bestuur geen toegang meer te geven tot de mail. “Dat spijt mij.” Hij kondigde aan dat te herstellen. Hij geeft het bestuur geen toegang tot de sociale mediakanalen van Forum. Hij stelt voor om die te “bevriezen”.
Bekijk hieronder onze video's over de ontwikkelingen bij Forum voor Democratie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoogleraar virologie: ‘Bewijs voor invoering avondklok is niet overtuigend’
Met de geplande invoering van een avondklok zet Nederland zich schrap voor de opkomst van de Britse variant van het coronavirus. Toch is niet elke expert ervan overtuigd dat er een grote donkere wolk op ons afkomt. Zoals Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam. ,,Dat een variant de overhand krijgt, wil niet zeggen dat ze ook besmettelijker is.” -
PREMIUM
reconstructie Het einde van Rutte III: een onvermijdelijke val in slow motion
Op kousenvoeten diende de val van het kabinet zich aan. Niemand wilde ruzie. Al was daar wel een draai van Rutte voor nodig. -
Reacties op toeslagenaffaire: ‘Rutte is de verkeerde persoon om terug te keren’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die vrijdag 22 januari in de krant verschenen over onder meer Diederik Gommers en de toeslagenaffaire. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
PREMIUM
Nieuwe maatregelen tegen derde golf in de maak: ‘Variant is niet onder controle’
Nederland wacht een lange winter in een strengere lockdown. Onder druk van een derde golf broedt het kabinet op heftige ingrepen als een avondklok of extra bezoekrestricties.
-
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
vsn Nu al ruzie in partij van Willem Engel: ‘Niet op de kieslijst? Ik weet van niets’
Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid is niet langer kandidaat-Kamerlid voor de coronakritische partij Vrij en Sociaal Nederland (VSN), laat oprichter en partijleider Bas Filippini weten. In de partij is ruzie ontstaan over zijn kandidatuur. Engel reageert zeer verbaasd aan de telefoon en eist dat Filippini zijn uitspraken intrekt. ,,Niet meer op de kieslijst? Jij weet meer dan ik!” -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien.