Portret van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet en Henk Otten, de lijsttrekker voor de Eerste Kamer van hun partij.
Volledig scherm
Portret van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet en Henk Otten, de lijsttrekker voor de Eerste Kamer van hun partij. © ANP

FvD zet Henk Otten opzij als beoogd fractieleider

UpdateHenk Otten is niet langer de beoogd fractieleider voor Forum voor Democratie in de Eerste Kamer. De lijsttrekker is door zijn toekomstige collega-senatoren op een zijspoor gezet. Voorlopig is Paul Cliteur hun voorman. Otten is nog wel welkom als fractielid. 

‘Wij betreuren de situatie die de afgelopen weken is ontstaan bij onze partij zeer’, zo staat te lezen in de verklaring ‘waarin het partijbestuur zich volledig kan vinden’. Otten, ooit de drijvende kracht achter de partij van Thierry Baudet, stapte vorige week op als bestuurslid nadat bekend werd dat hij zonder toestemming een betaling uit de partijkas aan zichzelf had gedaan.

De ‘gehele Eerste Kamerlijst’ is gisteren ‘met uitzondering van Henk Otten’ samengekomen om het over de ontstane situatie te hebben. ,,In het licht van de gerezen vertrouwensbreuk achten wij hem op die moment geen geschikte kandidaat voor het lijstwoordvoerderschap.’’ De nummer 2 op de lijst, Paul Cliteur, de man bij wie Baudet promoveerde en de directeur van het Wetenschappelijk Instituut van FvD, is ‘met algemene stemmen’ aangewezen als interim-woordvoerder. Na de installatie van de Eerste Kamer, op 11 juni, kiest de fractie een definitieve voorman of –vrouw.

Otten zegt zich daarin te kunnen vinden. Voor hem is het belangrijk dat er niet meer van ‘een greep in de kas’ wordt gesproken, maar van een ’gecorrigeerde banktransactie’, zegt hij tegen De Telegraaf. „Dat was te zwaar aangezet, dus dat hebben ze rechtgezet. Daar ben ik erg blij mee. Dat is voor mijn reputatie ook erg belangrijk.”

Verder zegt hij: „Ik ga gewoon de Eerste Kamer in voor Forum.”Hij denkt nog steeds met Baudet te kunnen samenwerken.  „Joh, dat komt allemaal goed.”

Excuses

De beoogd Eerste Kamerleden hebben ‘oprechte verontschuldigingen’ ontvangen van Otten ‘voor de gemaakte fouten, waaronder de gecorrigeerde banktransactie’. Het is niet duidelijk of Otten bij zijn excuses ook ingingen op de kritiek die hij uitte op partijleider Baudet in een interview. Daarin stelde hij dat Baudet de partij te veel naar rechts trok en zei hij niks op te hebben met taalgebruik als boreaal, waarmee Baudet extreemrechts aantrekt.

Otten blijft welkom als fractielid. De senaatskandidaten zijn ‘doordrongen van de enorme inspanningen die Otten heeft verricht voor de partij en onder de indruk van de kwaliteiten’. Volgens hen is nu ‘aan ons allen de taak om eendrachtig naar buiten te treden’ en de verwachtingen van de kiezers ‘waar te maken’.

Overleg

Gisteren hintte Theo Hiddema, die zich als lid van de Tweede Kamerfractie van FvD afgelopen week al vaker uitsprak over de strubbelingen binnen zijn partij, al op een overleg tussen de beoogd senatoren. Bij praatprogramma WNL op Zondag zei hij dat het belangrijk was wat de ‘mensen die hem in de Eerste Kamer gaan omringen’ vinden van zijn positie.

Ook bestreed Hiddema dat Otten een greep had gedaan uit de kas. Die terminologie vond de Kamerlid te zwaar. Het overgebleven partijbestuur (Baudet en bestuurslid Rob Rooken) gebruikte die term donderdag in een verklaring zelf wel. Baudet hield zich de afgelopen week veelal afzijdig. Hij zou voedselvergiftiging hebben gehad. Volgens de wekelijkse peiling van Peil.nl levert FvD na deze voor de partij rumoerige week twee zetels in.

  1. Discussie over herstelplan vervuild door bangmakerij en retoriek
    commentaar

    Discussie over herstel­plan vervuild door bangmake­rij en retoriek

    Om de Europese Unie door de nakende recessie te loodsen, moeten politici bereid zijn hun schaduw heen te springen. Alleen springen sommigen nu wel héél ver. Het voorstel van de Europese Commissie voor een economisch herstelfonds is van astronomische omvang. Behalve dat de meerjarenbegroting omhoog moet van 960 miljard naar 1,1 biljoen euro, moet er ook een noodfonds van 750 miljard euro komen door gezamenlijke leningen aan te gaan en Europese belastingen in te voeren.