Volledig scherm
Mensen die hun rijbewijs kwijt zijn, hoeven straks geen rekening meer te houden met de openingstijden van het stadhuis © anp

Gang naar gemeente bij vermissing rijbewijs straks overbodig

Bezitters van een rijbewijs kunnen vermissing of vermoedens van fraude met dit document straks direct digitaal melden bij de Rijksdienst Wegverkeer. Dat blijkt uit een geplande wetswijziging die minister Van Nieuwenhuizen (Verkeer) heeft rondgestuurd.     

Nu moeten mensen die hun rijbewijs kwijt zijn (verloren of gestolen), alleen bij de gemeente een onherroepelijke verklaring invullen. En dus dienen ze rekening te houden met de openingstijden. Pas door een nieuwe aanvraag wordt het oude rijbewijs ongeldig verklaard. 

Van Nieuwenhuizen wil die procedure vergemakkelijken: ,,Voor de burger is het van groot belang dat in geval van vermissing of diefstal zijn rijbewijs zo snel mogelijk ongeldig wordt, bijvoorbeeld om in een zo vroeg mogelijk stadium de mogelijkheid van fraude te voorkomen.”

Direct ongeldig

Quote

Voor de burger is het van groot belang dat in geval van vermissing of diefstal zijn rijbewijs zo snel mogelijk ongeldig wordt

Minister Van Nieuwenhuizen (Verkeer)

Dus wil het kabinet nu expliciet de mogelijkheid opnemen dat de betrokken rijbewijshouder elektronisch melding kan doen. Doordat deze melding vervolgens direct in het Centraal Rijbewijzenregister wordt geregistreerd, wordt het rijbewijs direct ongeldig.

Bij de wijziging wordt ook geregeld dat de verplichting vervalt om aangifte bij de politie te doen als het rijbewijs weg is. Het proces-verbaal is in de praktijk al vervangen door een melding bij de gemeente. 

Het is de bedoeling dat identiteitsdiefstal straks veel moeilijker wordt. De minister noemt in haar voorstel een zaak waarbij een man bij de politie aangifte van vermissing van zijn rijbewijs deed, maar door geldproblemen pas anderhalf jaar later een nieuw rijbewijs nam.  Toen pas kwam de geldigheid van het vermiste rijbewijs te vervallen. Door identiteitsfraude daarmee waren in de tussenliggende periode 1737 auto’s op zijn naam gesteld en in het kentekenregister opgenomen. 

Zo snel mogelijk

Een woordvoerder van de minister laat weten dat het voorstel nog langs de Raad van State en door het parlement moet, maar ‘zo snel mogelijk’ afgehandeld zal worden. De datum van invoering is nog onbekend.