De Duitse bondskanselier Olaf Scholz, premier Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron.
Volledig scherm
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz, premier Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron. © ANP / EPA

Gasprijsplafond weer dichterbij, Nederland wil ‘pragmatische, geen ideologische benadering’

Een algeheel gasprijsplafond op al het importgas in Europa is weer een stap dichterbij, nu de steun onder lidstaten is opgelopen tot 23 à 24. België, een van de voorstanders van het eerste uur, hoopt de komende twee weken de laatste twijfelaars over de streep te trekken.

40 reacties

 • J Vergouwen

  1 maand geleden
  Pragmatische benadering ? Bezien vanuit het perspectief van de olie,- en gasbedrijven wellicht met hun grenzeloze honger naar winstbejag, hun ondoorzichtige contracten en dubieuze netwerken. Pragmatische benadering vanuit het perspectief van bestaanszekerheid van het volk(wat de grondwettelijke taak van een premier is) zou simpelweg hernieuwde gaswinning in Groningen betekenen met volledige financiele compensatie voor de Groningers en maximaal oog voor de Groninger veiligheid. Maar ja, Rutte....
 • marian Vroede

  2 maanden geleden
  Wat is hét probleem? Het westen wilde toch af van rusland gas? Dus, dan is er geen probleem!! Precies! zoals Rutte en co het wilden! Maar oi, probleem de zoveel miljard nu! Nee betreft kernwapens: Zelenski wil nucleair ingrijpen. Oh wat heeft Zelenski "ons" in de macht!! Geen vragen maar eisen/bevelen zelfs!! Toen al met No Fly Zone...Zelenski heeft 1 keer wilde onderhandelen met Poetin 26-2-2022. Maar daarna niet meer. Hij kreeg wapens. Millitair oplossen: tot laatste bloed! Dat is Zelenski!!!
 • Rijn van Dijk

  2 maanden geleden
  Ria Verkuijl, druk uitoefenen op Spanje i.v.m. vloeibaar gas???? Wij hebben Groningen, door een uitspraak van Wiebes, gedaan in een vlaag van verstandsverbijstering, doen we daar niets mee en gaat onze economie naar de afgrond.
 • Marc Catheline

  2 maanden geleden
  Het is vooral Duitsland dat het prijsplafond tegen houdt omdat ze als de dood zijn dat ze gas tekort komen. Zij waren het meest afhankelijk van het Russische gas omdat ze gestopt zijn door Merkel en de Grunen met kernenergie,
 • Ria Verkuijl

  2 maanden geleden
  @Hans Laats: Als u de reacties goed leest, ziet u dat ik in mijn verontwaardiging idd te slordig had gereageerd en dat inmiddels dankzij Jan Borgers heb rechtgezet dus hoeft u mij daar niet nog eens extra de maat over te nemen.
 1. Nederland haalt Europees vuldoel: gasopslagen gemiddeld voor 80 procent gevuld

  Nederland haalt Europees vuldoel: gasopsla­gen gemiddeld voor 80 procent gevuld

  De Nederlandse gasopslagen zijn gemiddeld voor meer dan 80 procent gevuld, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Daarmee heeft ons land het Europese vuldoel voor 1 november ruim op tijd gehaald. Landen van de Europese Unie verplichtten zichzelf hiertoe na de Russische inval in Oekraïne, om de energievoorziening veilig te stellen voor het geval dat Moskou de gastoevoer naar het Westen volledig afknijpt.
 2. Premier Rutte ‘echt onder de indruk’ van Britse collega Truss na ‘fantastische ontmoeting’

  Premier Rutte ‘echt onder de indruk’ van Britse collega Truss na ‘fantasti­sche ontmoeting’

  Premier Mark Rutte heeft een ‘fantastische’ ontmoeting met de nieuwe Britse premier Liz Truss gehad in Praag. ,,Ik ben echt onder de indruk’’, zei hij na afloop van de eerste top met de 44 leiders van bijna heel Europa. In de marge van die bijeenkomst spraken ze met elkaar onder meer over nauwere samenwerking op de Noordzee, over migratie en over voortzetting van hun inspanningen om Oekraïne te steunen.