Gedachtegoed Pim Fortuyn spreekt nog veel kiezers aan
met videoTwintig jaar na zijn dood spreekt Pim Fortuyn nog altijd tot de verbeelding bij een groot deel van de bevolking. Hij lijkt nu zelfs nog meer kiezers aan te spreken dan destijds.
Een kwart (24 procent) van de kiezers zegt nu op Pim Fortuyn te stemmen als hij nog aan verkiezingen had kunnen meedoen. Dat blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel.
Hoewel de vergelijking volstrekt hypothetisch is, omdat Fortuyn anderhalve week voor de verkiezingen van 2002 werd vermoord, lijkt zijn aantrekkingskracht nu nog groter dan toen. Bij de verkiezingen van 2002 behaalde Fortuyns LPF 26 zetels. Dat hadden er nu omgerekend 37 of 38 kunnen zijn. Kiezers van vooral rechtse partijen als PVV, Forum voor Democratie en VVD maar ook veel mensen die nu niet stemmen geven aan ‘zeker’ op Fortuyn te hebben gestemd als dat nog had gekund.
De scherpe kantjes van zijn persoon zijn afgevijld in de afgelopen twintig jaar
,,Pim Fortuyn en zijn ideeën worden door een groot deel van de rechtse kiezers geïdealiseerd’’, zegt onderzoeker Gijs Rademaker. ,,Er is toch iets van mythevorming rond hem ontstaan. Maar dat is het niet alleen. Zijn aantrekkingskracht is ook te verklaren uit het feit dat de scherpe kantjes van zijn persoon zijn afgevijld in de afgelopen twintig jaar. Waar Fortuyn toen door een deel van de politici als extreemrechts werd weggezet, is zijn gedachtegoed nu door heel veel bestaande partijen overgenomen. Ook door partijen in het politieke midden.’’
Islam
Uit het onderzoek, dat onder 30.000 mensen is gehouden, blijkt dat veel van de standpunten van Fortuyn destijds nog steeds bijval krijgen. Zo vindt 60 procent van de ondervraagden dat de normen en waarden van de islam niet passen in de Nederlandse samenleving. Driekwart van de ondervraagden vindt dat vluchtelingen in de eigen regio moeten worden opgevangen en 64 procent vindt dat de Europese Unie zich met te veel zaken bemoeit.
Vergeleken met twintig jaar geleden blijkt de persoon Fortuyn nog steeds gemengde gevoelens op te roepen onder kiezers. Hoewel 72 procent van de Nederlanders aangeeft dat Fortuyn belangrijk is geweest voor het land vindt tegelijkertijd 45 procent dat hij de ‘verdeeldheid in de samenleving heeft aangewakkerd’.
Sinds de moord op Fortuyn hebben meerdere partijen geprobeerd zijn politieke erfenis te claimen. De LPF zelf stortte na het ruziekabinet Balkenende-1 al snel in elkaar. Maar daarmee was Fortuyns belangrijkste verkiezingspunt niet verdwenen in Den Haag: de kritiek op de gevolgen van massale immigratie. Partijen als PVV en Forum voor Democratie kwamen op en maakten dit thema tot speerpunt van hun programma.
Een deel van Fortuyns kritiek heeft sinds zijn dood wel geleid tot verandering. Zo zijn de inburgeringseisen aan migranten veel strenger geworden.
Achterkamertjespolitiek
Lang niet alles waar Fortuyn voor stond, kan op weerklank rekenen bij kiezers. Zo zegt vier op de vijf Nederlanders het niet eens te zijn met zijn toenmalige standpunt dat er méér marktwerking in de zorg moet komen.
Maar een ander belangrijk standpunt van Fortuyn leeft wél nog steeds bij veel kiezers: de kritiek dat de bestaande partijen een in zichzelf gekeerde ‘kliek’ vormen. Niet toevallig geven veel van de ondervraagden die nu zeggen op Fortuyn te willen stemmen, in andere onderzoeken aan op Pieter Omtzigt te stemmen als hij met een nieuwe partij komt. Omtzigt heeft net als Fortuyn destijds de kritiek op de Haagse ‘achterkamertjespolitiek’ tot speerpunt gemaakt van zijn agenda.
In 2002 bleek dat een groot deel van de kiezers ontevreden is over de bestaande partijen. Niet eerder haalde een nieuwkomer zo veel zetels bij een Kamerverkiezing. Sindsdien zijn er elke verkiezing weer grote verschuivingen. Zo behaalde de SP in 2006 ineens 25 zetels, in 2010 was de PVV de grote winnaar met 24 zetels.
De partij LPF werd in 2008 ontbonden. Veel voormalige LPF’ers zitten nu bij andere partijen. Zo zit Mat Herben bij Lokaal Montfoort en Joost Eerdmans bij JA21. Wel zitten er in de gemeenteraden van Eindhoven en Breda nog partijen met de naam LPF. Allebei hebben ze één zetel.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
Waarom het kabinet twijfelt over ‘profiteurstaks’
VVD, CDA, D66 en ChristenUnie buigen zich morgen over de vraag hoe de klap van de hoge energierekeningen kan worden verzacht. De roep om een ‘superbelasting’ voor de profiteurs van de hoge prijzen -de energiebedrijven- klinkt vaak. Maar daar lijkt het kabinet niet op aan te koersen. -
79
Centraal Orgaan opvang Asielzoekers staat op instorten: ‘Dit jaar nog duizend vacatures opvullen’
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) staat op instorten. In Ter Apel, het grootste asielzoekerscentrum van Nederland, is bijna één op de drie COA-medewerkers uitgevallen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC en wordt bevestigd door het Centraal Orgaan. -
PREMIUM
Mestprobleem kan gasvoorraad nog verder verkleinen
Het toch al schaarse gas waarmee Nederland de winter door hoopt te komen, dreigt te worden benut voor kunstmest. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om?
-
podcast
Het interview van journalist Frank Poorthuis met Pim Fortuyn zette heel Nederland op zijn kop
Op 6 mei 2002 werd Pim Fortuyn vermoord; de flamboyante politicus die voor een aardverschuiving in politiek Nederland zorgde. Zijn dood leidde tot hevige emoties in het hele land maar zeker ook in zijn eigen stad Rotterdam. Peter Groenendijk en Paul van den Bosch van het AD kijken 20 jaar later met verschillende Rotterdammers over het fenomeen Fortuyn. -
Nooit toonde Volkert van der Graaf berouw. Dat blijft wrang
Dat Volkert van der Graaf zijn leven in vrijheid leeft zonder dat hij ooit berouw toonde voor de moord op Pim Fortuyn blijft wrang, schrijft onze hoofdredacteur Rennie Rijpma. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé.