‘Geef Turkse vluchteling recht op lening voor inburgering’
Regeringspartijen CDA en D66 willen dat het kabinet inburgeringslessen per direct openstelt voor de groeiende groep Turkse vluchtelingen. Zij moeten alle faciliteiten krijgen die andere inburgeraars ook krijgen, inclusief aanspraak op een lening van maximaal 10.000 euro bij studieleningenverstrekker DUO. Tot dusver hadden zij daar geen recht op.
Delen per e-mail
Aanleiding voor de oproep aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken is een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland. Die stelde onlangs een Turkse asielzoeker in het gelijk die graag wilde inburgeren, maar die nul op het rekest kreeg toen hij een lening wilde aanvragen om taallessen mee te bekostigen.
Vrijgesteld
Turken zijn in Nederland tot dusver vrijgesteld van verplichte inburgering. Het in 1963 afgesloten associatieverdrag tussen de toenmalige Europese Gemeenschap (EG) en Turkije bepaalt dat mensen met een Turkse nationaliteit dezelfde behandeling moeten krijgen als EU-burgers. Omdat Europeanen geen wettelijke inburgeringsplicht hebben, kunnen Turken, anders dan andere niet-westerse immigranten, daarom niet worden gedwongen om taallessen te volgen en examen te doen.
De rechtbank heeft echter bepaald dat de minister nagelaten heeft om te onderbouwen waarom álle mensen met een Turkse identiteit vrijgesteld zouden moeten worden. Volgens de rechter geldt het associatieverdrag alleen voor Turken en/of hun familie die onder associatierecht hier komen werken en niet voor vluchtelingen die hier asiel aanvragen.
Integreren
Met die opening moet Koolmees onmiddellijk aan de slag, stellen Kamerleden Jan Paternotte (D66) en René Peters (CDA). ,,Het gaat op dit moment om de grootste groep vluchtelingen die we nu in Nederland erbij krijgen”, stelt Paternotte over het toenemend aantal Turkse asielzoekers. ,,Velen hebben gevangen gezeten zijn vaak ook gemarteld. Die willen voorlopig niet meer terug, dus laten we ze zo snel mogelijk integreren in Nederland!
Het aantal Turkse vluchtelingen heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen. In 2015 vroegen bijvoorbeeld slechts 55 Turken in Nederland asiel aan, vorig jaar was dat aantal al opgelopen tot 1.300. Binnen de Europese Unie steeg het aantal asielaanvragen in diezelfde periode van 4.180 naar 21.975. De toename was het grootst in Duitsland: van 1.500 naar 10.160.
D66 en CDA zagen eerder in een arrest van het Europees Hof juridische aanknopingspunten om alle Turken die hier naartoe komen alsnog verplichten in te burgeren. Koolmees is die mogelijkheid nu aan het onderzoeken. Vooruitlopend op een inburgeringsplicht zou de minister in ieder geval moeten beginnen het inburgeringsrecht voor Turken te regelen, menen de regeringspartijen. ,,Wat ons betreft gaan we nu alvast deze lessen openstellen voor alle Turkse vluchtelingen”, aldus CDA’er Peters.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CDA verwerpt vuurwerkverbod, Hoekstra lijsttrekker
Het CDA blijft tegen een algeheel vuurwerkverbod. De leden stemden vanochtend tegen een voorstel om de verkoop van consumentenverkoop te verbieden. Tegelijkertijd werd Wopke Hoekstra door de leden bekrachtigd als nieuwe lijsttrekker. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
‘Turken dwingen tot inburgering is mogelijk’
Turken die naar Nederland komen, kunnen worden verplicht in te burgeren. Regeringspartijen D66 en CDA zeggen dat zij een juridische oplossing hebben gevonden waardoor die inburgeringsplicht toch op te leggen valt. Het kabinet moet daar snel mee aan de slag. -
VVD: ‘Turken in Zoetermeer ook laten inburgeren’
Wat de Zoetermeerse VVD betreft, benadert de gemeente Turken die zich in Zoetermeer vestigen actief om een inburgeringscursus te volgen. -
Toeslagenaffaire Rutte: ‘Bijna eens over reactie toeslagrapport, niet gesproken over politieke consequenties’
Het kabinet komt vrijdag met de reactie op het rapport over de toeslagenaffaire. Dat zei minister-president Mark Rutte gisteravond na afloop van de extra ministerraad. Daarin is volgens hem niet gesproken over de vraag of het kabinet aan kan blijven.
-
Rotterdam wil Turken die komen om te trouwen laten inburgeren
De gemeente Rotterdam wil Turken die zich vestigen in de stad actief benaderen om een inburgeringscursus te volgen. Het kabinet laat de juridische mogelijkheden onderzoeken om ook voor Turken inburgering te verplichten, maar Rotterdam wil daar niet op wachten. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op?