Geen eindtoets voor groep 8 vanwege corona
De eindtoets voor groep 8, de voormalige Cito-toets in het laatste jaar van de basisschool, wordt dit jaar niet afgenomen. Het schooladvies dat de scholieren eerder dit jaar van hun leraren kregen, bepaalt nu naar welke middelbare school de leerlingen gaan.
Dat heeft minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs zojuist besloten na twee dagen van overleg met de onderwijssector. Volgens hem vergt de opvang van kinderen van ouders met vitale beroepen en het organiseren van onderwijs voor de kinderen die thuiszitten ‘alle energie van de scholen’.
De scholen zitten in elk geval tot 6 april dicht. De eindtoets zou vanaf 15 april worden afgenomen.
Slob vraagt om begrip voor de beslissing. ,,We vragen op dit moment heel veel van het onderwijspersoneel. Ik heb erg veel bewondering voor al die leraren en schoolleiders die zich met al hun creativiteit inzetten voor onderwijs aan kinderen die thuiszitten. Dat heeft nu prioriteit voor scholen.”
Het schooladvies van de leraar is gebaseerd op de ontwikkeling van scholieren in de afgelopen jaren. Dat advies was altijd al leidend. Als kinderen hoger scoorden op hun eindtoets, konden ze in overleg met de school een aangepast advies krijgen. Dit jaar bepaalt het schooladvies in welke stroming kinderen instappen op de middelbare school.
'Wijs besluit’
De koepel van basisscholen PO-Raad noemt het niet laten doorgaan van de eindtoetsen ‘een wijs besluit, gegeven de omstandigheden'. ,,Tegelijkertijd valt de eindtoets, de second opinion voor de schoolkeuze, wel weg. Dat is een zorg", stelt vicevoorzitter Anko van Hoepen. ,,Dat willen we goed oplossen.”
Daarom moeten middelbare scholen in het nieuwe schooljaar goed kijken of kinderen op de juiste plek zitten, stelt Slob. Daar zal de ChristenUnie-bewindsman afspraken over maken met het voortgezet onderwijs.
Overgang
Van Hoepen stelt dat de basisscholen ook zelf om tafel gaan met de middelbare scholen. ,,We gaan kijken hoe we komend schooljaar de overgang van basisschool naar middelbare school zo soepel mogelijk kunnen laten verlopen.”
Gisteren werd besloten dat alles op alles wordt gezet om leerlingen in het voortgezet onderwijs wel eindexamen te laten maken.
Bekijk hieronder al onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kamer donderdag in debat over boerenrellen met Rutte en Yeşilgöz
De Tweede Kamer gaat morgenavond in debat met premier Mark Rutte en minister van Justitie Dilan Yeşilgöz over intimiderende en rellende boerenbetogers. GroenLinks en Partij voor de Dieren kregen een ruime meerderheid voor hun verzoek. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
PREMIUMAsielzoekers
Buschauffeur uit Ter Apel over jarenlange overlast: ‘Tien mannen bestormden mijn bus’
Buschauffeurs klagen al jarenlang over de onrust van asielzoekers op de buslijnen rond Ter Apel. Gisteren kwam staatssecretaris Eric van der Burg langs om te horen of de genomen maatregelen werken. Dirk Visser, buschauffeur bij Qbuzz, vond het een prettig gesprek. -
PREMIUM
Digitaal onderwijs als alternatief voor schoolklas tijdens coronacrisis: hoe geef je de kleuters les?
Van onlinelessen tot gekopieerde opgavenboekjes: als een school vanwege het coronavirus de deuren sluit, moet het onderwijs op creatieve manieren tóch doorgaan.
-
17
Kuipers: Euthanasie voor kinderen onder de 12 jaar mogelijk
Voor kinderen onder de 12 jaar die ‘uitzichtloos en ondraaglijk lijden’ moet euthanasie mogelijk worden. Zorgminister Ernst Kuipers heeft een regeling hiertoe aan belanghebbende partijen voorgelegd voor advies. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Scholen gaan open om laatstejaars schoolexamens te laten maken
Leerlingen die in het laatste jaar van hun middelbare school zitten, kunnen toch naar school om hun schoolexamens te maken. Zieke leerlingen of scholieren die in quarantaine zitten, mogen niet naar school komen. Zij kunnen de schoolexamens later inhalen, tot vóór de start van het centrale eindexamen. Als die examens door de coronacrisis toch niet door kunnen gaan, wordt dat uiterlijk 6 april besloten.