Denk-voorman Tunahan Kuzu
Volledig scherm
Denk-voorman Tunahan Kuzu © ANP

Geen enkele steun voor videoscheids-idee van Denk

Een overgrote Kamermeerderheid heeft vanmiddag tegen het 'videoscheids'-voorstel van Denk gestemd. Een videoscheidsrechter zou volgens Denk erop kunnen letten dat debatten in de plenaire zaal van de Tweede Kamer eerlijk verlopen. 

Alleen Denk stemde voor
Volledig scherm
Alleen Denk stemde voor © Debat direct

Alleen Denk stemde vanmiddag vóór het voorstel. De partij diende het voorstel vorige week in, tijdens de behandeling van de taakomschrijving van commissievoorzitters. Een videoscheids zou volgens Denk een van de mogelijkheden kunnen zijn om de onafhankelijkheid van de voorzitter te beoordelen. Bovendien zou een video-opname kunnen bijdragen aan een 'onafhankelijke en transparante klachtafwikkeling'. De partij is namelijk van mening dat Kamervoorzitter Khadija Arib hen benadeelt. De Kamerleden zou vaker het woord worden afgenomen, terwijl politici van de PvdA en D66 juist worden voorgetrokken.

Tijdens de behandeling vorige week bleek al dat de andere partijen weinig zagen in het plan. Ze wezen er onder meer op dat de debatten op dit moment ook al live te volgen zijn op televisie en internet, dus dat een extra opname geen toegevoegde waarde zou hebben op de transparantie in de Kamer. Ook Arib vindt dat er nu meer dan voldoende mogelijkheden zijn om klachten te uiten.

Eerder liet oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas desgevraagd weten het idee 'raar en onwerkbaar' te vinden. ,,Volkomen overbodig', oordeelt de voormalig VVD-politicus. ,,In de eerste plaats omdat mevrouw Arib kundig en onpartijdig voorzit. Zij trekt geen enkele partij voor en benadeelt geen enkele partij.''

Irritatie

Denk en Kamervoorzitter Arib hebben een moeizame relatie. Eind vorig jaar liepen de gemoederen tussen partijvoorman Tunahan Kuzu en Arib ook al hoog op. Tijdens het debat over de begroting Koninkrijksrelaties ontnam Arib het Kamerlid  het woord, nadat die meermaals interrumpeerde in het verhaal van staatssecretaris Raymond Knops en uiteindelijk ook met Arib in aanvaring kwam.

,,Ik merk bij u een bepaalde irritatie'', zei Kuzu tegen de Kamervoorzitter, die als door een wesp gestoken reageerde met: ,,Ach, hou toch op met dit soort opmerkingen! Ik vraag u om met respect tegen mij te spreken. En nee, u krijgt niet het woord. Als iemand vermoeid is bent u het, ga lekker naar huis.'' De twee praatten het voorval nog dezelfde avond uit en hielden het op een miscommunicatie. 

Bekijk hieronder de beelden van de aanvaring terug.