Volledig scherm
Rook uit een schoorsteen © Koen Suyk / ANP

Geen landelijk verbod op hout stoken, overlastgevers lokaal aanpakken

Er komt voorlopig geen landelijk verbod op het stoken met een houtkachel. Wel moeten gemeenten straks zelf optreden wanneer sprake is van overlast, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. 

Quote

De cijfers maken duidelijk dat het een onderwerp is met veel verschil­len­de standpun­ten en geen pasklare oplossin­gen

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven

Van Veldhoven benadrukt in de brief dat de negatieve gevolgen voor de gezondheid - zoals het inademen van fijnstof - zo veel mogelijk moeten worden beperkt, maar voelt niets voor een landelijk stookverbod. Ze ziet vooral een taak weggelegd voor gemeenten. Die zouden lokale overlast moeten aanpakken. ‘Gemeenten doen dat vaak ook al door inzet van buurtbemiddeling in situaties waarbij sprake is van ernstige overlast’, schrijft ze. 

Het aanpakken van overlast door houtstook blijkt in de praktijk echter weerbarstig, erkent Van Veldhoven. Met name het begrip ‘hinder’ blijkt lastig te onderbouwen, waardoor een stookverbod zelden tot nooit opgelegd wordt. Daarom onderzoekt TNO welke schadelijke stoffen gemakkelijk te meten zijn én kunnen worden toegeschreven aan de rook uit schoorstenen. Daarmee zouden gemeenten straks alsnog in staat moeten kunnen zijn stookverboden op te leggen aan overlastgevers. De resultaten van het onderzoek worden komende maanden verwacht. 

Het stoken van hout in een open haard of kachel is de laatste tijd onderwerp van felle discussies tussen voor- en tegenstanders. Hoewel de helft van de Nederlanders aangeeft soms last te hebben van de rook, staat ongeveer net zo’n grote groep positief tegenover de haard. Slechts 10 procent van de bevolking wil een stookverbod, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. De GGD benadrukt dat houtkachels een bron van luchtverontreiniging en gezondheidsklachten zijn. Kacheleigenaren die regelmatig stoken, hebben meer kans op luchtwegklachten.

Slim stoken

‘Niet iedereen is zich er voldoende van bewust dat het gezellige haardvuur of de kachel leidt tot de uitstoot van schadelijke stoffen en dus een impact heeft op de gezondheid: niet alleen voor de bezitter van de kachel zelf, maar ook voor de omgeving’, aldus Van Veldhoven. Ze benadrukt dat bij stoken met nat hout of wanneer de rook blijft hangen, de concentraties schadelijke fijnstof flink kunnen oplopen. Ze wil daarom samen met gemeenten en het Platform Houtrook en Gezondheid eigenaren van houtkachels beter informeren over de gezondheidsrisico’s, ‘zodat ze hun stookpatroon kunnen aanpassen’. Zo wordt aangeraden alleen droog en ongeverfd hout te verbranden, en alleen als het waait. 

Van Veldhoven wil ook een ‘stookalert’ opzetten, waarmee kacheleigenaren kunnen worden gewaarschuwd voor weersomstandigheden waarbij de open haard beter uit kan blijven. Het KNMI en RIVM werken aan de nieuwe dienst, die komend stookseizoen in de lucht zou moeten zijn.