Geen referendum over afschaffen referendum
Nederland mag zich niet in een referendum uitspreken over het kabinetsplan om het raadgevend referendum af te schaffen. Minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft een juridisch achterdeurtje gevonden waarmee ze voorkomt dat de kiezer er iets over te zeggen krijgt.
Delen per e-mail
Dat bevestigen Haagse bronnen aan deze krant. Ollongren legt haar voorstel binnenkort voor aan de ministerraad. In dat voorstel staat dat er geen referendum zal komen over afschaffing van het raadgevend referendum. Ook schrijft de minister dat ándere referenda voorlopig nog wel zijn toegestaan.
In het regeerakkoord is door VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken dat het raadgevende referendum verdwijnt. Volgens de coalitiepartijen heeft het referendum ‘niet gebracht wat ervan werd verwacht’. De kater na het omstreden Oekraïne-referendum was groot. De kwestie ligt nog altijd gevoelig, omdat coalitiepartij D66 in principe groot voorstander is van referenda.
Handtekeningen
D66-minister Ollongren zal waarschijnlijk een formulering in de intrekkingswet opnemen waarin komt te staan dat Nederlanders zich niet in een raadgevend referendum mogen uitspreken over afschaffing van de referendumwet. Dat referendum had er kunnen komen als er 300.000 handtekeningen opgehaald zouden worden.
Voorstanders van het huidige referendum wilden afschaffing voorkomen door er een referendum over te houden, maar daar lijkt de minister nu een stokje voor te steken. SP-Kamerlid Ronald van Raak is daar woedend over. ,,Ik kan het niet geloven”, zegt hij. ,,Dit is een klap in het gezicht van Nederland.”
Volgens de SP’er ‘begint het dictatoriaal te worden’ als burgers zich niet mogen uitspreken over een democratisch recht. ,,Dat uitgerekend een D66-minister met dit voorstel komt, is verbijsterend. Als het kabinet het raadgevend referendum wil afschaffen, moet Nederland gebruik kunnen maken van de wettelijke mogelijkheid om daar een referendum over te houden”, vindt Van Raak.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
Kamer: Laat bijstandsontvanger boodschappen en giften ontvangen zonder gekort te worden
Mensen in de bijstand moeten tot 1200 euro aan giften kunnen ontvangen zonder dat ze gekort worden op hun uitkering. De Tweede Kamer heeft een voorstel van de SP, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA hiertoe gesteund. De kwestie kwam recent groot in het nieuws, omdat een vrouw uit Wijdemeren duizenden euro’s aan ontvangen bijstandsuitkering moest terugbetalen toen bleek dat haar moeder regelmatig boodschappen voor haar deed. -
PREMIUMCOLUMN
Anonieme smaadpraat over Kamervoorzitter Arib is laf en laag
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
West Betuwe blundert: 850 stempassen verstuurd naar overledenen en oude adressen
Een blunder in West Betuwe: de gemeente heeft zo’n 850 stempassen naar adressen gestuurd waar de geadresseerden helemaal niet meer wonen, bijvoorbeeld omdat ze zijn overleden of zijn verhuisd. Oorzaak: de gemeente heeft een verouderd adressenbestand gebruikt. -
19
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt.
-
video
NS maakt miljarden verlies: overheidssteun nodig om dienstregeling te kunnen rijden
De coronacrisis treft NS nog véél zwaarder dan gedacht. De vervoerder heeft vorig jaar een nettoverlies van 2,6 miljard euro geleden. Om de dienstregeling dit en volgend jaar te kunnen blijven rijden, is volgens topvrouw Marjan Rintel nieuwe overheidssteun nodig. -
PREMIUM
Khadija Arib onder vuur door anonieme critici: ‘Beeld dat het niet-wetende publiek heeft, klopt voor geen meter’
De populaire Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib krijgt na een harde aanval van anonieme critici ook bijval van Kamerleden. Woensdagmiddag publiceerde RTL Nieuws een verhaal waarin Arib wordt weggezet als ‘manipulatief’. Vijanden willen haar herverkiezing voorkomen. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding.