Geert Wilders.
Volledig scherm
Geert Wilders. © EPA

Geert Wilders pakt zetels, maar prestigeproject Rotterdam mislukt

Geert Wilders heeft in de 30 gemeenten waar zijn PVV meedeed zetels vergaard, maar de grote lokale doorbraak van zijn partij is het niet geworden.

Sterker: Wilders zal met een vervelende nasmaak wakker worden. Want bij zijn eigen grote prestigeproject, de raadsverkiezing in Rotterdam, wist hij ‘slechts’ twee zetels binnen te slepen. Nogal een demasqué wie kijkt naar hoe de PVV-leider zei de stad te gaan ‘veroveren’ op Leefbaar Rotterdam. Die partij ging nota bene een verbond aan met Wilders’ rivaal Forum voor democratie en blijft - met waarschijnlijk elf zetels- de grootste.

Ook in Utrecht wist de PVV niet de grote doorbraak te forceren waarop had gehoopt: met twee zetels komt zijn partij de raad binnen. In Enschede worden het er waarschijnlijk drie. Een mokerslag is het allemaal niet te noemen.

Zo is het gemeenteraadsproject van Wilders al met al allerminst een zegetocht geworden. Wilde de PVV-leider eerst meedoen in 60 gemeenten, later moest hij dat streven halveren naar 30 door een gebrek aan goede kandidaten. Vervolgens bleef Wilders bepaald niet vrij van de ‘LPF-achtige’ chaos en intern gedoe, nota bene de reden dat hij de stap naar de gemeentes zolang uitstelde. Soms had hij pech, omdat kandidaten dom uitgleden op Twitter, maar een aantal maal was het Wilders zelf die voor uitglijders zorgde.

Zo moest hij z’n zelf geselecteerde nummer één op de lijst in Rotterdam al na 24 uur vragen terug te treden, nadat van deze Geza Hegedüs racistische uitlatingen opdoken. En meer recent nog haalde Wilders hoogstpersoonlijk de woede van velen op de hals door op bezoek te gaan in het Russische parlement en daar een vriendschapsspeldje op te knopen. De nabestaanden van de MH17 domineerden twee dagen het nieuws met hun woede en verdriet over die stap, waar Wilders excuses over weigerde. Van een soepele campagne werd zo geen moment sprake.