Volledig scherm
Marjolein Meijer en Rik Grashoff. © Nico Schouten/ANP, fotobewerking AD

Geheime liefdesaffaire in top GroenLinks

GroenLinks heeft Tweede Kamerlid Rik Grashoff en partijvoorzitter Marjolein Meijer op de vingers getikt omdat zij sinds een jaar een liefdesrelatie hebben, maar dat hadden verzwegen.

Volledig scherm
Partijvoorzitter Marjolein Meijer van GroenLinks. © ANP

Dat de relatie geheim was is volgens de partij een probleem omdat er een gevaar was van belangenverstrengeling. Meijer deed namelijk de functioneringsgesprekken van de Tweede Kamerleden, waaronder dus Grashoff.

De partij heeft besloten dat Meijer die gesprekken nu niet meer zal doen, laat de partij weten in een schriftelijke verklaring, die overigens pas volgde op vragen van EenVandaag. ,,De Tweede Kamerfractie, het partijbestuur en de toezichtraad hebben aan Marjolein Meijer en Rik Grashoff laten weten dat zij hierover eerder geïnformeerd hadden willen worden en hebben hen daar nadrukkelijk op aangesproken,'' laat de partij weten.

Volgens GroenLinks zijn er geen aanwijzingen dat de relatie heeft geleid tot conflicterend handelen. Opvallend is echter wel dat Grashoff zijn plek in de Tweede Kamer nooit heeft hoeven bevechten toen de verkiezingslijst werd opgemaakt, terwijl Kamerlid Liesbeth van Tongeren haar plek met veel moeite wist te bemachtigen.

Volledig scherm
Rik Grashoff (Groen Links) op de fiets op het Binnenhof . © NICO SCHOUTEN

Om verdere twijfel te voorkomen maakt  Grashoff  vandaag ook bekend dat 'hij voor zichzelf al eerder besloten dat dit zijn laatste periode in de Kamer zou zijn'. ,,Hij maakt dit nu ook publiek, zodat er geen twijfel kan ontstaan over de totstandkoming van een nieuwe kandidatenlijst,'' aldus GroenLinks.