'Geld meteen naar SP-politicus, niet eerst in partijkas'
Gemeenten en provincies mogen de vergoeding van SP-raadsleden en Statenleden niet langer direct op de rekening van de Socialistische Partij storten. Deze nieuwe werkwijze is het gevolg van een uitspraak van de rechter, schrijft minister Ronald Plasterk in een brief die vandaag op de mat valt bij de lokale en regionale overheden.
In de brief aan alle provincies en gemeenten, in bezit van deze krant, schrijft de bewindsman op Binnenlandse Zaken: ,,Het ligt in de rede dat de gemeente of provincie de vergoeding aan het raads- of Statenlid overmaakt op zijn of haar persoonlijke bankrekeningnummer en niet op het rekeningnummer van de politieke partij.”
Hij verwijst daarbij naar een onherroepelijke uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland uit februari. Daarin staat dat de gemeente Noordoostpolder niet hoeft mee te werken aan de eis van een plaatselijke SP-politicus om haar vergoeding voor raadswerk op de bankrekening van de landelijke SP te storten.
Het raads- of Statenlid mag natuurlijk wel zelf (een deel) van de vergoeding afdragen aan een partij, aldus Plasterk. Maar met zijn aanwijzing aan de overheden zet hij feitelijk een streep door de afdrachtregeling van de socialisten. Vele honderden SP-politici dragen hun vergoeding nu rechtstreeks aan de partij af.
Kroonjuweel
De aanval van Plasterk op de solidariteitsregeling van de SP, is een aanval op de SP
De SP vindt dat volksvertegenwoordigers financieel niet wijzer mogen worden van hun functie. Deze verplichte regeling, die intern onbetwist is, wordt het ‘kroonjuweel’ van de socialisten genoemd. De afdrachtregeling is ook een goudmijn. De partij haalde zo vorig jaar 5,1 miljoen euro binnen; de helft van alle partijinkomsten.
Begin juli reageerde SP-penningmeester Thijs Coppus al boos toen bleek dat PvdA-minister Plasterk de afdrachtregeling aan banden wilde leggen. ,,De aanval van Plasterk op de solidariteitsregeling van de SP, is een aanval op de SP. Al komt Plasterk met tien wetten, solidariteit kun je niet verbieden. Onze solidariteitsregeling blijft overeind.”
De minister gaat binnenkort ook in gesprek met de senaat en de Tweede Kamer, om eveneens daar te bepleiten dat de schadeloosstelling van Kamerleden niet direct meer naar de partij mag. Een Tweede Kamerlid van de SP krijgt nu een salaris van maandelijks 2750 euro netto. Kamerleden van de meeste andere partijen ontvangen zo’n 4500 euro netto per maand.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
Met video
Rutte lijkt steeds meer bondgenoten om zich heen te verzamelen om rem te zetten op migratie
Frankrijk en Nederland gaan in de Europese Unie samen optrekken ‘om de asielstroom weer beheersbaar te maken’. Dat vertelde premier Rutte na een bezoek van de Franse president Macron aan Den Haag. -
Opinie
Allerrijksten mogen best wat meer lasten dragen
Wie in Nederland vermogend is, wordt slapend rijk terwijl steeds meer mensen werkend arm worden. Henk Nijboer, vandaag bij een debat daarover in de Tweede Kamer, pleit ervoor andere keuzes te maken. -
update91
Verplichte aanschaf rekenmachine van zo’n 110 euro onder de loep: 'Ouders onnodig op kosten gejaagd’
CDA en SP willen dat scholen ophouden met ieder jaar nieuwe eisen stellen aan rekenmachines die leerlingen mogen gebruiken. De Kamerleden René Peters (CDA) en Peter Kwint (SP) dienen daartoe woensdag een voorstel in tijdens een debat over digitalisering in het onderwijs. Zij rekenen op steun van een Kamermeerderheid.
-
25
Partijen hebben nog zes weken om de kiezer serieus te nemen
Nu de VVD als grootste partij de campagne voor de Statenverkiezingen is afgetrapt, dreigt een weinig vrolijk stemmende periode. Partijen proberen zich te onderscheiden van elkaar op onderwerpen waar de kiezer op 15 maart helemaal geen invloed op heeft, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
-
-
Opinie
Onderhandelingstafel is de plek, niet de rijsttafel
De huidige impasse in het Europese migratiebeleid vraagt om meer dan gezellige onderonsjes tussen premier Rutte en de Franse president Macron, stellen Jeroen Lenaers en Manfred Weber. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?