Gemeente bepaalt straks of er nog vuurwerk mag worden afgestoken
Gemeenten kunnen in de toekomst mogelijk zelf bepalen of er binnen hun lokale grenzen een totaal vuurwerkverbod komt. Nu mag dat alleen voor beperkte vuurwerkvrije zones, maar nog niet voor een complete stad of heel dorp.
Delen per e-mail
Deze maatregel geeft de minister een mogelijkheid om lokaal maatwerk te bieden
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) studeert onder meer op dit alternatief voor een algeheel knalvuurwerkverbod, bevestigen bronnen binnen de coalitie. Het lukt de regeringspartijen namelijk niet om het eens te worden over een landelijk verbod op knalvuurwerk. Vooral de VVD voelt hier niets voor, de partij wil vooral dat illegaal vuurwerk wordt aangepakt. Daarom moest Grapperhaus onlangs een voorstel om rotjes te verbieden van tafel halen.
Een lokale ban is volgens ingewijden waarschijnlijk acceptabel voor alle regeringspartijen. ,,Er is een enorm verschil tussen de vuurwerkproblematiek in de grote steden en de dorpen buiten de Randstad. Deze maatregel geeft de minister, die in zijn maag zit met het vuurwerkgeweld tegen hulpverleners in de grote stad, een mogelijkheid om lokaal maatwerk te bieden", aldus een ingewijde.
De maatregel is tijdens een recent overleg tussen de coalitiepartijen en de bewindslieden Grapperhaus en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) aangedragen. Grapperhaus heeft intern aangegeven het plan te bekijken.
Brillen
De regeringspartijen zouden in ieder geval allemaal te spreken zijn over een andere nieuwe vuurwerkregel: een verplichting voor handelaren om bij vuurpijlen stabiele afschietbuizen en veiligheidsbrillen te verkopen.
Tijdens de jaarwisseling eindigen nu jaarlijks bijna 500 mensen op de spoedeisende hulp, raken 200 ogen beschadigd, valt gemiddeld één dode per jaar en worden zo’n 11.000 incidenten geregistreerd. Daarmee is het op veel plaatsen in Nederland het onveiligste feest van het jaar, stelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid eind vorig jaar nog vast.
Zones
Door gemeenten de mogelijkheid te geven helemaal vuurwerkvrij te worden, moeten die cijfers rap dalen. Gemeenten kunnen nu alleen vaststellen dat in bepaalde gebieden geen vuurwerk mag worden afgestoken. Het gaat dan om vuurwerkvrije zones, aangewezen omdat de openbare orde of veiligheid van mensen of dieren daar in gevaar is, zoals bij verzorgingstehuizen of kinderboerderijen.
Het lokale gezag mag zo'n zone nu nog niet uitbreiden tot de hele gemeente. Een gemeente kan namelijk niet iets verbieden wat landelijk mag, daar zou een wetswijziging voor nodig zijn.
Brandbrief
De Haagse burgemeester Pauline Krikke schreef het kabinet enkele maanden terug nog namens de burgemeesters van de vier grote steden dat ‘de tijdgeest inmiddels rijp lijkt’ voor een verbod op bepaalde soorten van consumentenvuurwerk.
Krikke is geen voorstander van een gemeentelijk verbod, laat haar woordvoerder weten. Ze wil een landelijke regeling. ,,Anders krijg je de gekke situatie dat mensen een paar meter over de gemeentegrens in Rijswijk wel mogen knallen en hier niet."
Ook met het oog op duidelijkheid naar de burger en ‘slagvaardige’ handhaving zou lokale regulering geen werkbare optie zijn, aldus de grote steden verenigd in de G4.
De VNG gaat vooralsnog uit van de regel dat vuurwerk met oud en nieuw in beginsel mag. De koepel van gemeenten raadde lokale bestuurders eerder al aan om vuurwerkvrije zones 'niet te ruim' te trekken, omdat anders de huidige regels worden overschreden.
Minder letsel
Minister Grapperhaus liet recent aan de Kamer weten dat besluitvorming over de landelijke aanpak eind mei zal zijn afgerond. Het kabinet vindt het belangrijk om maatregelen te nemen die leiden ‘tot een substantiële daling van letsel en overlast door vuurwerk’, aldus de minister.
De discussie over consumentenvuurwerk kwam in een stroomversnelling toen de Onderzoeksraad voor Veiligheid in december 2017 aanbeval om riskant vuurwerk, zoals vuurpijlen en knalvuurwerk, te verbieden.
Vuurpijlen veroorzaken elk jaar veel letsel doordat de pijlen uit de hand worden afgeschoten, op omstanders worden gericht en vanuit niet-stabiele lanceerinrichtingen zoals flessen worden afgestoken. Knalvuurwerk zorgt voor veel overlast en nodigt uit tot roekeloos gedrag, bijvoorbeeld door het naar omstanders of hulpverleners te gooien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Imagoschade op de werkvloer: schuld bekennen of niet?
Na een leugen over de formatie heeft de reputatie van premier Rutte een flinke deuk opgelopen. Soortgelijke incidenten doen zich natuurlijk ook op het werk voor; iemand maakt een fout (klein of groot), liegt daarover en het komt uit. Hoe gaan we om met blunders, en moet je eigenlijk schuld bekennen? Experts vertellen. -
Ervaren Tjeenk Willink moet als informateur herstart verkenning begeleiden: ‘morgen meer’
Herman Tjeenk Willink (79) gaat als informateur de nieuwe coalitie helpen verkennen. Op verzoek van de zeventien partijleiders is hij vandaag gestart in zijn nieuwe rol. Vanavond had hij zijn eerste overleg met Kamervoorzitter Arib. -
Opinie
Andere premier eisen is gelijk aan kiezersbedrog
Na het aftreden van het kabinet over de toeslagenaffaire leek het logisch dat dit de verkiezingen zou bepalen. De kiezer heeft VVD-leider Rutte echter over zijn gehele beleid beoordeeld, stelt J. H. Klein Molekamp. -
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft haar negen beste tips
Hoe moeilijk is gezond proberen te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha. -
Toch samen tijdens de lockdown: zo spreek je online af in virtual reality
Nu de lockdown zich nog langer uit lijkt te strekken, beginnen we de sociale uitjes steeds erger te missen. Een uitgelezen moment om in virtual reality te duiken, want met een vr-bril kun je elkaar toch ontmoeten, zonder risico op een coronabesmetting.
-
PREMIUM
Formatie muurvast na ‘snelle conclusie’ ChristenUnie in wat bezinningsweekend moest zijn
Nu de ChristenUnie de deur naar nog eens regeren met Mark Rutte dichtgooit, wordt de formatie wel heel gecompliceerd. De ‘snelle conclusie’ van de kleinste regeringspartij zorgt voor ergernis. Andere partijen wachten nu af. -
PREMIUM
Kabinet Rutte-4 is ver weg, onderling wantrouwen te groot
Het leek na de verkiezingen een uitgemaakte zaak. Mark Rutte kon zich gaan opmaken voor zijn vierde ambtstermijn als premier. De vraag was alleen nog met welke partijen hij dit keer een coalitie zou vormen. -
VIDEO
Vier miljard uit Groeifonds naar groene waterstof, onderwijs en doortrekken Noord/Zuidlijn
Tien projecten krijgen in totaal 4,1 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds. Het geld gaat onder meer naar groene waterstof, innovatief en toekomstbestendig onderwijs en het doortrekken van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn. Bijna 650 miljoen euro komt meteen beschikbaar, voor circa 3,5 miljard euro moet nog een extra onderbouwing worden gegeven.