Volledig scherm
Alexander Pechtold (D66) © ANP

Gemeenten en provincies tevreden over gesprek formatiepartijen

Het komende kabinet heeft genoeg geld om ervoor te zorgen dat de provincies, gemeenten en waterschappen kunnen doen wat het van ze vraagt. Dat is althans de indruk van de vertegenwoordigers van deze overheden, die vanmorgen een gesprek hadden met de formatiepartijen. 

,,We hebben begrepen dat er genoeg geld is voor de opgaven waar wij voor staan'', alsdus Ank Bijleveld van het Interprovinciaal Overleg na afloop van het gesprek. Ze wees erop dat het nieuwe kabinet veel van provincies, gemeenten en waterschappen verwacht op het gebied van onder andere klimaat, energie, openbaar vervoer en veiligheid en dat daarvoor geld nodig is. ,,Ik ben eigenlijk heel positief, over de sfeer en over de inhoud."

Ook Jan van Zanen, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft een positief gevoel overgehouden aan het overleg met de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. ,,Het gesprek was zeer open en dat geeft vertrouwen", zei hij.

Van Zanen heeft de indruk dat de onderhandelaars beseffen dat ze met de mede-overheden moeten samenwerken om voor elkaar te krijgen wat hun te doen staat. De onderhandelaars kijken volgens hem 'heel serieus' naar de plannen die de provincies, gemeenten en waterschappen hun hebben voorgelegd.

Ook VVD-leider Rutte denkt er met hen uit te komen, maar benadrukt na afloop van het overleg wel dat er 'nog geen conclusies' zijn getrokken. Volgens Alexander Pechtold is een 'begin van afspraken gemaakt'. De voorman van D66 bevestigt dat daar altijd geld voor nodig is.  

Laurens Kok on Twitter

Rutte spreekt van een goed gesprek. Maar: 'Er zijn geen conclusies getrokken'