Gemeenten smeken om statiegeld op blikjes en plastic flesjes
Bijna alle gemeenten willen dat nog dit jaar statiegeld wordt ingevoerd op plastic flesjes en blikjes. De wegwerpflesjes leveren nu veel problemen op in de vorm van zwerfafval en zieke dieren, doordat die ervan eten. Dit kan zo niet doorgaan, vinden lokale politici. Maar het kabinet wil er nog niet aan.
Uit een telling van de Statiegeldalliantie blijkt dat 328 van de 380 gemeenten zich hebben aangesloten bij deze organisatie, die het kabinet oproept dit jaar het statiegeldsysteem uit te breiden naar kleine plastic flessen en blikjes. Nu wordt in Nederland alleen statiegeld geheven op grote petflessen en bierflesjes.
,,Het gaat zo niet langer”, zegt D66-raadslid Jan Lems uit Almere, dat zich eerder deze maand aansloot. ,,Nederlanders zijn het zat: al die plastic verpakkingen in de supermarkt en het zwerfafval. Ook op routes naar scholen wordt steeds meer afval in de berm gedumpt.”
Industrie
Het kabinet besloot afgelopen maart om op z’n vroegst in 2021 statiegeld op plastic flesjes in te voeren. Tot die tijd krijgt het bedrijfsleven de tijd om andere manieren te vinden om zwerfvuil te minderen. ,,Ik geloof niet dat ze hun best gaan doen”, zegt Lems. ,,De lobby van de industrie heeft opnieuw succes geboekt.”
Ook Rotterdam is niet blij met het uitstel. ,,Statiegeld voorkomt heel veel plastic zwerfafval”, zegt wethouder Bert Wijbenga van Buitenruimte. ,,Al die Nederlanders die nu op vakantie zijn in Frankrijk, België, of Duitsland en hun afval strikt moeten scheiden, zien dat we hier echt nog mee achterlopen in Nederland.”
Het kabinet moet zich niet laten gijzelen door de industrie met allerlei beloftes
Boerenorganisatie LTO Nederland sluit zich – net als veel provincies en waterschappen – aan bij het verzet. Wanneer resten van blikjes en scherpe stukken plastic in de maag en darmen van grazende dieren terechtkomen, leidt dat tot ernstig leed.
,,Het kabinet moet zich niet laten gijzelen door de industrie met allerlei beloftes”, vindt PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. ,,Veel gemeenten en inwoners geven aan dat zij zeker willen zijn van schone straten en een beter milieu. Daarom moet statiegeld zo snel mogelijk worden ingevoerd voor álle flesjes en blikjes.”
Een woordvoerder van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Milieu laat weten dat het minimaal twee jaar kost om de invoering van statiegeld wettelijk voor te bereiden. ,,In de tussentijd krijgt het bedrijfsleven nog de kans maatregelen te nemen om de hoeveelheid zwerfval terug te brengen. Als dat niet lukt, voeren we statiegeld in.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Premier Rutte wiste jarenlang elke dag sms’jes van zijn telefoon
Premier Mark Rutte heeft jarenlang iedere dag sms’jes van zijn telefoon gewist. De tekstberichten die de premier zelf van belang vond voor archivering stuurde hij door naar ambtenaren, de rest verwijderde hij op eigen houtje, meldt de Volkskrant. Dat zou Rutte hebben gedaan omdat zijn telefoon te weinig opslagruimte had. -
74
Financiële puzzel bijna af: hogere minimumlonen, iets minder geld naar klimaat, meer belasting bedrijven
Sneller een hoger minimumloon, meer geld voor AOW’ers, miljarden meer voor defensie, maar iets minder geld naar klimaat- en stikstofmaatregelen. De ingewikkelde financiële puzzel die het kabinet te leggen had, nadert voltooiing. -
D66 betaalt schadevergoeding aan oud-medewerkster en rectificeert: tóch grensoverschrijdend gedrag
D66 betaalt een schadevergoeding aan een oud-medewerkster van de partij. Ook heeft de partij een rectificatie geplaatst op de website, omdat er in 2015 en 2016 wél sprake zou zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag. -
Podcast Politiek Dichtbij
20 jaar na Fortuyn: ‘We wisten gewoon niet hoe wij met Pim om moesten gaan’
Op 6 mei 2002 veranderde de Nederlandse politiek voorgoed door de moord op Pim Fortuyn. Wat gebeurde er in aanloop naar dat moment, hoe verwerd het LPF tot een ‘circus’ en wat betekent Fortuyn vandaag de dag nog? -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
advocaten verbaasd
Minister Yesilgöz onder vuur na uitspraak over doodslag: 'Hier werd voor gevreesd’
Justitieminister Dilan Yesilgöz krijgt vanuit de advocatuur een stortvloed aan kritiek over zich heen omdat ze in de Tweede Kamer doodslag heeft gekoppeld aan 'meedogenloze afrekeningen in de georganiseerde criminaliteit'. Strafrechtspecialisten oordelen dat Yesilgöz onvoldoende kennis van haar eigen vakgebied heeft. ,,Dit is ernstig", vindt rechter Joyce Lie. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.