Volledig scherm
© ANP

Gevaarlijk: ook container met batterijen overboord bij Wadden

UpdateTwee van de overboord geslagen containers van het schip de Mediterranean Shipping Company (MSC) Zoë blijken gevaarlijke stoffen te bevatten. Dat staat in een brief van minister Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer.  

Over één verloren container meldde minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat begin deze maand al dat die de giftige stof organisch peroxide bevatte. Nu komt naar voren dat het gaat om 280 zakken van elk 25 kilo dibenzoylperoxide (een stof die onder meer wordt gebruikt in de farmaceutische industrie) én om een container met 1400 kilo aan lithium-ion-batterijen. 

Boven de Waddeneilanden

Volgens de laatste opgave van de reder zijn in totaal 291 containers overboord geslagen. In Nederland zijn 17 containers aangespoeld en geborgen, in de Duitse wateren één container. Ongeveer 220 containers zijn aangetroffen op de bodem van de zee in en langs de vaarroute boven de Waddeneilanden. 

Volgens van Nieuwenhuizen zijn de twee containers met gevaarlijke stoffen nog niet gevonden. Uit de berging moet blijken of ze bij de al gelokaliseerde containers zitten. ,,Wel zijn er drie zakken dibenzoylperoxide aangetroffen, waardoor duidelijk is dat de betreffende container open is geraakt. Het RIVM meldt dat de gezondheidsrisico’s van deze stof beperkt zijn, zolang de verpakking intact blijft.’’

Geen milieueffecten 

Verder geeft het RIVM aan dat de risico’s op gezondheidseffecten door de lading batterijen beperkt zijn. Ook worden geen milieueffecten verwacht. Er kan langzaam lithium vrijkomen, wanneer de batterijen in het zeewater terechtkomen. De stof zal echter door het zoute zeewater worden geneutraliseerd.

De minister weet nu zeker dat er twee containers met gevaarlijke stoffen overboord zijn geslagen, omdat de reder lijsten met de lading beschikbaar heeft gesteld aan de Duitse autoriteiten, Rijkswaterstaat en de inspectie. Vlak na het incident meldde de Kustwacht nog via Twitter dat het zou gaan om drie containers.

Een woordvoerder van de Kustwacht laat weten dat er destijds bewust voor is gekozen om de toen beschikbare informatie over gevaarlijke containers vast naar buiten te brengen, om de hulpverleners op het strand te waarschuwen. Inmiddels moet worden uitgegaan van het aantal gevaarlijke containers dat de minister meldt, aldus de zegsman.