Volledig scherm
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu © ANP

Gevat antwoord Dijksma op PVV-Kamervragen sekseneutrale aanpak NS

Staatssecretaris voor Infrastructuur Sharon Dijksma (PvdA) heeft vandaag met een gevat antwoord laten doorschemeren hoe ze denkt over de Kamervragen van Roy van Aalst (PVV). Die stelde vragen over het bericht dat de NS stopt met het gebruik van 'dames en heren' tijdens het omroepen in treinen en op perrons.

De staatssecretaris gaf aan dat ze op de hoogte was van het bericht en het beleid een zaak van het bedrijf zelf vond. Van Aalst wilde ook weten hoeveel mankracht er bij NS bezig is met de verandering. Op die vraag had Dijksma een nogal gevat antwoord.

,,Deze informatie heb ik niet. Desgewenst kan ik u wel informeren over het aantal fte's die gemoeid zijn met en de kosten van het beantwoorden van kamervragen", zo schreef Dijksma aan het PVV-kamerlid. 

Volledig scherm
Antwoord op vragen van het lid Van Aalst over het bericht ‘Ook NS stopt nu met ‘dames en heren’.’ © S.A.M. Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu

Dijksma liet verder weten dat  'Dames en heren' niet wordt verboden. ,,Het is aan de conducteur zelf hoe hij/zij in persoonlijke contacten met reizigers de gastvrijheid invult", schrijft ze.

'Beste reizigers'

Treinreizigers van de NS worden niet meer aangesproken als 'Dames en heren', maar met het sekseneutrale 'Beste reizigers'. Machinisten, conducteurs en omroepers krijgen de instructie passagiers met ingang van de nieuwe dienstregeling sekseneutraal aan te spreken.

Die dienstregeling wordt 10 december van kracht. ,,Onze mensen op de trein willen graag dat iedereen zich welkom voelt", zei president-directeur van de NS Roger van Boxtel.