Volledig scherm
Geënsceneerde foto. © ThinkStock

Ggz draalt met aanleveren wachttijden voor psychische hulp

Aanbieders in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) moeten al vanaf 1 januari de wachttijden melden waar psychische patiënten tegenaan lopen. Nu, vijf maanden later, blijkt dat een derde van alle zorgaanbieders nog steeds verzuimt maandelijks gegevens aan te leveren. 

Zorgwaakhond NZa heeft de meldplicht ingesteld omdat het voor aanbieders, zorgverzekeraars en vooral patiënten in psychische nood belangrijk is te zien waar ze zo snel mogelijk een behandeling kunnen regelen. Navraag van deze krant leert echter dat momenteel slechts 65 tot 70 procent van alle zorgaanbieders zich aan de regels houdt.  

Verbijsterd

Quote

Ik krijg nu verhalen van zorgverze­ke­raars die zelf ex­cel-sheets moeten bijhouden met wachttij­den.

VVD-Kamerlid Leendert de Lange

Regeringspartij VVD is verbijsterd over die lakse houding. ,,Dit is heel slecht", stelt Kamerlid Leendert de Lange. ,,Het moet nu echt eens afgelopen zijn met het gelazer met die wachttijden binnen de ggz. Ik krijg nu verhalen van zorgverzekeraars die zelf excel-sheets moeten bijhouden met wachttijden zodat ze hun verzekerden aan de juiste behandelplek kunnen helpen."

De Lange wil nu dat per 1 juli alle zorgaanbieders hun gegevens maandelijks aanleveren. ,,Openbaar na het verstrijken van deze deadline de aanbieders die nog in gebreke zijn gebleven en stel, zo nodig, deze organisaties onder verscherpt toezicht. Want dan is daar gewoon iets mis."       

Aanpassingen nodig 

Volgens GGZ Nederland vergt het tijd, administratieve- en ICT aanpassingen om de gegevens op de juiste wijze aan te leveren. ,,Dit geldt met name voor aanbieders met tientallen of zelfs honderden locaties."

Van alle leden van GGZ Nederland levert 90 procent de gegevens over wachttijden inmiddels aan. Acht leden doen dat 'om uiteenlopende redenen' niet en gaan dit zo snel mogelijk alsnog doen. De organisatie onderstreept het belang voor patiënten om inzicht in de wachttijden te hebben.

Binnen zeer korte termijn

Al eerder stelden zorgwaakhond NZa en Vektis, de organisatie die de gegevens verzamelt en verwerkt,  zich bewust te zijn dat deze verplichting de nodige administratieve stappen vergt van zorgaanbieders. Die moeten nu 'binnen zeer korte termijn' de juiste informatie aanleveren.  

Vandaag praat de Tweede Kamer over de geestelijke gezondheidszorg. 

Quote

Navraag van deze krant leert echter dat momenteel slechts 65 tot 70 procent van alle zorgaanbie­ders zich aan de regels houdt.