Volledig scherm
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid © ANP

Grapperhaus: conclusies over integriteitsschendingen OM 'uitermate indringend’

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) noemt de conclusies van het onderzoek naar verschillende integriteitsschendingen binnen de top van het Openbaar Ministerie (OM) ‘uitermate indringend en zeer kritisch’. 

De top van het OM krijgt stevige kritiek van de onderzoekscommissie Fokkens. Zo blijkt een liefdesrelatie tussen toenmalig procureur-generaal Marc van Nimwegen en hoofdofficier van justitie Marianne Bloos jarenlang verzwegen, terwijl die volgens de gedragscode gemeld had moeten worden. Van Nimwegen heeft ook bevorderd dat een aanbesteding naar zijn zwager ging. Van Nimwegen is sinds gisteren geschorst. Het buitengewoon verlof van Bloos is verlengd. 

Grapperhaus laat er in een brief aan de Tweede Kamer geen misverstand over bestaan. ‘Deze conclusies betreffen niet alleen het niet integere gedrag van twee hoge functionarissen van het OM, maar ook de wijze waarop daarmee door de top van de organisatie is omgegaan.’ 

Geen incident

De bewindsman deelt de mening van de commissie dat ‘de problematiek niet kan en mag worden beschouwd als een incident, maar moet worden gezien als een serieus en krachtig signaal om de handen uit de mouwen te steken.’ Dat gaat het Openbaar Ministerie ook doen, belooft hij.

Grapperhaus heeft het OM verzocht uiterlijk eind volgende maand aan te geven hoe de diverse aanbevelingen van de commissie-Fokkens worden uitgevoerd. Het OM zou volgens hem de tijd en ruimte moeten krijgen om daaraan gevolg te geven.

Volledig scherm
Marianne Bloos en Marc van Nimwegen © ANP