Grapperhaus hekelt kritiek: Wietproef is ‘groot genoeg’
UpdateMinister Ferd Grapperhaus (Justitie) zegt dat het experiment waarin de overheid toezicht gaat houden op het kweken en verkopen van wiet groot genoeg is ‘om te slagen'.
Delen per e-mail
Dat heeft hij vanmiddag in de Tweede Kamer gezegd. Hij verwerkt daarmee breedgedragen kritiek dat de proef te kleinschalig wordt opgezet, waardoor deze gedoemd is te mislukken.
Volgens SP en GroenLinks is de opzet van de proef met staatswiet ‘te beperkt’ waardoor deze ‘te weinig betrouwbare resultaten gaat opleveren’, zei GroenLinks-Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg in een debat over het plan.
Het kabinet wil, na lang soebatten in de formatie tussen D66 en CDA, een experiment toestaan waarbij onder toezicht van de staat wiet wordt geteeld. Dit moet de kwaliteit van de wiet ten goede komen en een mogelijkheid bieden om de illegale hennepteelt te bestrijden.
Maar SP’er Michiel van Nispen vreest dat het kabinet ‘niet echt wil dat de proef slaagt’, omdat voor een beperkte duur van de proef en een beperkt aantal gemeenten is gekozen. ,,Dit komt van een partij die gereguleerde wietteelt eigenlijk niet ziet zitten.’’ Buitenweg: ,,Is de opzet zo gemaakt dat het vooral de coalitie niet dwars moet zitten deze regeerperiode?’’
Behoudend
Het experiment is een stap voorwaarts voor D66 die voor legalisering is, en behoudend genoeg voor het CDA. Vooral omdat over vier jaar de resultaten moeten worden geëvalueerd voordat de proef beleid zou kunnen worden.
Maar weg van het politieke compromis klinkt er veel kritiek over de opzet van de proef. Anders dan een speciale commissie adviseerde, mogen er coffeeshops in ‘slechts’ tien gemeenten deelnemen. ,,Te kleinschalig’’, oordeelden ook adviesorgaan Raad van State én de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Die vreest dat zelfs te weinig gemeenten zich zullen melden, ook omdat alle shops in de geselecteerde stad dan móeten meedoen. Grapperhaus spreekt dat tegen. Volgens hem hebben 40 gemeenten zich ‘informeel’ gemeld met interesse.
Illegaal
De commissie die de spelregels van de proef onderzocht, noemde zo’n kleine opzet zelfs ‘niet zinvol’. Bovendien wordt er straks alleen wiet geteeld, en geen hasj. En het aantal soorten mag maximaal 25 zijn. In de grensstreek zijn ook zorgen omdat volgens het ‘ingezetenencriterium’ coffeeshops niet meer aan Belgen of Duitsers mogen verkopen. Die zouden dan weer hun heil zoeken bij illegale verkopers.
Ander punt van kritiek is dat na de vier jaar durende proef de nieuwe praktijk wordt beëindigd. Coffeeshops moeten dan weer binnen een half jaar terug naar illegale leveranciers. Dit maakt het onaantrekkelijk om mee te doen en is overbodig, stellen critici. Maar, vooral het CDA, wil daar absoluut niet aan.
Sterker, de partij ‘gruwelt’ van softdrugsgebruik, zei Kamerlid Madeleine van Toorenburg. ,,Maar we zoeken op deze manier wel naar een oplossing.’’ Tekenend van hoe zij naar coffeeshops kijkt, was haar kwalificatie van coffeeshopmedewerkers: ,,Misdadigers’’, aldus Van Toorenburg, erop wijzend dat teelt illegaal is en dat verkoop slechts gedoogd wordt.
Zij wil er niet op vooruitlopen wat er gaat gebeuren als de proef een succes is. ,,Laten we nu eerst eens afwachten.’’
20 procent
Minister Grapperhaus wil van alle bezwaren ook niet weten. ,,We zetten een goed experiment op. De kritiek dat er te weinig gemeenten meedoen trek ik mij ook niet, want straks doen misschien wel 20 procent van alle gemeenten die een coffeeshop hebben mee.’’ Nederland heeft in totaal ongeveer 573 coffeeshops in 103 gemeenten.
Hij wist er ook op dat de proef ‘op gespannen voet staat’ met internationaal recht en daarom niet groter zou kunnen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Opinie
D66: Meedoen aan proef haalt wiet uit schimmenrijk
Hoe meer gemeenten dit jaar meedoen met het experiment voor legale wiet, hoe beter. Dat vindt Remy Maessen, D66-gemeenteraadslid in Venlo. Hij spreekt namens 35 andere D66-fracties in het hele land. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
Opinie
WMO moet gratis voor wie op het minimum zit
Door de invoering van een abonnementstarief dreigen veel mensen zorg via de WMO te verliezen. Voor veel van hen is 19 euro per maand teveel, stelt Maureen van der Pligt. Hanteer een nultarief voor minima. -
PREMIUM
Klaver spreekt zich uit tegen ‘nazi-tweet’ van partijgenoot over FVD: ‘Volstrekt onacceptabel’
‘Volstrekt onacceptabel’ en ‘verwerpelijk’. Zo noemt lijsttrekker Jesse Klaver van GroenLinks de vergelijking van een Nijmeegse partijgenoot, tussen een bijeenkomst van Forum voor Democratie in Nijmegen en een manifestatie van de nazi’s.
-
Foutje: SGP adverteert met verkeerde verkiezingsdata
Lezers van de christelijke bladen Terdege en GezinsGids worden door een SGP-advertentie op het verkeerde been gezet. Daarin staat dat de verkiezingen op 17, 18 en 19 maart D.V. zijn. Deo volente, dat wel, als God het wil. Maar op die laatste twee dagen zouden zij voor een dichte deur staan: in werkelijkheid zijn de stembureaus open op 15, 16 en 17 maart. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
24
‘Belastingdienst houdt zich al 15 jaar niet aan de wet bij terugvordering toeslagen’
Het toeslagenschandaal bij de Belastingdienst is veel groter dan tot nu toe gedacht, concludeert RTL Nieuws op basis van vertrouwelijke stukken. De omstreden werkwijze van de Belastingdienst is veel eerder begonnen dan tot nu toe bekend, blijkt uit duizenden documenten van de dienst Toeslagen die de nieuwszender in handen kreeg.