Grapperhaus noemt incident met plofmunitie 'zeldzaam'

VideoDe afgelopen acht jaar zijn er 'slechts' drie incidenten geweest met de munitie van de Nederlandse politie. Dat zegt de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus. Vorige week ontplofte een patroon op de grond tijdens een oefening van de ME. Grapperhaus wil het politieonderzoek naar de kwestie afwachten voordat hij maatregelen neemt. 

Quote

Uit voorzorg is alle munitie ingenomen voor onderzoek en alle teamchefs zijn op de hoogte gebracht

Ferdinand Grapperhaus

,,Dit incident heeft iedereen opgeschrikt, gelukkig is er niemand gewond geraakt", zei Grapperhaus vanmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje op vragen van GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok. ,,Uit voorzorg is alle munitie ingenomen voor onderzoek en zijn alle teamchefs op de hoogte gebracht." 

Toch is het voorval 'zeldzaam', benadrukt de CDA-minister. ,,In acht jaar tijd zijn er drie andere incidenten gemeld. Volgens Grapperhaus wordt alle munitie vooraf uitvoerig gecontroleerd en gecertificeerd. ,,Als er afwijkingen worden gevonden, dan wordt meteen de hele lading afgekeurd." De veiligheid van de agenten is niet in het geding, heeft de korpschef hem verzekerd. 

Grapperhaus neemt op dit moment geen verdere maatregelen. Hij wil eerst het politieonderzoek afwachten. 

Onderzoek

De politie is een onderzoek gestart naar de munitie van het eigen dienstwapen, nadat een patroon vorige week op de grond explodeerde tijdens een training van de ME in Ossendrecht. Stukjes van de kogelhuls vlogen daarbij in het rond en raakten een van de ME'ers in zijn beschermende kleding. De politie heeft nog geen idee hoe het voorval heeft kunnen gebeuren.

Politievakbond ANPV wil antwoorden van de landelijke politietop. ,,Wij hebben vernomen dat het niet de eerste keer is dat patronen spontaan zijn geëxplodeerd'', zei ANPV-voorzitter Geert Priem vanmorgen tegen deze krant. ,,Het kan en mag niet zo zijn dat munitie onbetrouwbaar is. Daarom moet tot op de bodem worden uitgezocht wat hier aan de hand is.'' 

De ANPV wil weten wat er precies bekend is bij de korpsleiding over eerdere incidenten. Daarnaast wil de vakbond weten of alle politiemunitie gecertificeerd is en voldoet aan de nu geldende veiligheidsnormen.

Volledig scherm
Ferdinand Grapperhaus © ANP