Volledig scherm
Minister Ferdinand Grapperhaus laat twee rapportages over het wietbeleid onderzoeken op beïnvloeding. © ANP

Grapperhaus op het matje over beïnvloeding onderzoeken

Minister Grapperhaus moet nog voor de kerst tekst en uitleg komen geven in de Kamer over de onthulling dat er politieke druk is uitgeoefend op het werk van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum, dat onafhankelijk dient te zijn. Grapperhaus laat twee rapporten onderzoeken op beïnvloeding. 

Quote

De integri­teit van het WODC en het beleid dient boven elke twijfel verheven te zijn

Minister Grapperhaus

Het verzoek van de SP om een debat kreeg brede steun in de Kamer. SP-Kamerlid Michiel van Nispen zegt zich belazerd te voelen en bedrogen. Hij spreekt van een 'enorme doodzonde'. Ook de regeringspartijen tonen zich verontwaardigd. D66 heeft het over een onaanvaardbare inmenging. Onthutsend, zegt het CDA. De ChristenUnie noemt het een 'kwalijke zaak' als de aantijgingen blijken te kloppen. 

Het WODC, dat geldt als gezaghebbend, doet in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid onder meer onderzoek naar het drugsbeleid van de regering. Nu blijkt echter dat de politiek jarenlang onderzoeken zou hebben beïnvloed, zodat de uitkomsten het gelijk van de ministers en topambtenaren bewijzen. Zo ook rond het coffeeshopbeleid. Volgens het WODC viel de overlast van drugstoerisme mee, maar dat kwam het ministerie zo slecht uit dat de conclusies werden aangepast. Dat blijkt uit interne stukken die in handen zijn van Nieuwsuur. 'Wij kunnen met wat we nu hebben, niet instemmen', schrijft  een topambtenaar van het ministerie in een mail aan de WODC-onderzoekers.

Opnieuw

Grapperhaus laat twee rapportages over het wietbeleid onderzoeken: 'Het Besloten club- en het Ingezetenencriterium voor coffeeshops' en 'Internationaal recht en cannabis'. De bewindsman laat onder meer kijken naar de 'wetenschappelijke standaard' van de rapportages uit 2013 en 2014. 

De minister laat ook extern onderzoek doen naar of er later wellicht ook nog invloed is uitgeoefend op onderzoekers. De regels zijn volgens hem in 2016 al wel aangescherpt. Ook wordt gekeken hoe het ministerie is omgegaan met de klacht van de klokkenluidster die melding maakte van de misstand. ,,De integriteit van het WODC en het beleid dient boven elke twijfel verheven te zijn'', schrijft Grapperhaus aan de Kamer. 

,,Dit had niet zo mogen gebeuren'', reageerde Grapperhaus gisteravond al in Nieuwsuur. ,,Het beleid moet losstaan van wetenschappelijke onderzoekers. Als de politiek wil dat het WODC iets onderzoekt, dan moet het beleid zich hier niet mee inlaten.''