Volledig scherm
Ferdinand Grapperhaus (CDA) na het gesprek met formateur Mark Rutte vanmorgen © ANP

Grapperhaus over eerdere kritiek op Rutte: Ik heb nu andere rol

Aankomend minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt dat hij als bewindspersoon een andere rol heeft dan als privépersoon. De CDA'er reageert daarmee op de ophef over de kritiek die hij de afgelopen jaren uitte op andere politici.

Quote

Ik ga nu als bewindsper­soon aan de slag. Dat is een andere rol

Ferdinand Grapperhaus
Volledig scherm
© ANP

Grapperhaus noemde een aantal ideeën van premier Mark Rutte over normen en waarden 'flutpolitiek'. Ook schreef hij dat je jihadisten niet hun staatsburgerschap moet ontnemen. ,,Integendeel, je moet ze laten terugkomen'', aldus Grapperhaus in 2015. Saillant: uitgerekend zijn nieuwe ministerie is verantwoordelijk voor dat beleid.

Volgens Grapperhaus deed hij zijn opmerkingen als privépersoon en niet als minister. Om die reden zouden al zijn schrijfsels nog altijd toegankelijk zijn, zei hij vanmorgen na afloop van het gesprek met Rutte in de Stadhouderskamer op het Binnenhof. ,,U mag allemaal weten wat ik als privépersoon daarvan vond. Ik ga nu als bewindspersoon aan de slag. Dat is een andere rol.''

Gevraagd naar de naamsverandering van zijn ministerie, van Veiligheid en Justitie naar Justitie en Veiligheid, zei Grapperhaus: ,,Ik denk dat het goed is dat we aan de mensen benadrukken dat we een rechtsstaat hebben. Ik zal beloven dat ik erop ga letten dat de naamswijziging met zo min mogelijk sores en kosten gepaard gaat."

Andere kant

Volledig scherm
Halbe Zijlstra in de Stadhouderskamer voor een gesprek met formateur Mark Rutte

VVD-politicus Halbe Zijlstra, die aan de slag gaat als minister van Buitenlandse Zaken, reageerde vanmorgen op kritiek dat hij weinig diplomatiek zou zijn. ,,De afgelopen jaren als fractievoorzitter heb ik een scherp politiek profiel neer moeten zetten. De komende jaren zullen mensen hopelijk een andere kant van mij zien.''

Formateur en aanstaand premier van het nieuwe kabinet Mark Rutte ontvangt vandaag en morgen de beoogde ministers en staatssecretarissen. De formateur vraagt de kandidaat-bewindslieden traditioneel of hij 'nog iets moet weten'. Hij wil dat de kandidaten hem inlichten over zaken die hen in verlegenheid of in opspraak kunnen brengen.

Rutte sprak zaterdag al met de drie vicepremiers van zijn volgende kabinet, Hugo de Jonge (CDA), Kajsa Ollongren (D66) en Carola Schouten (ChristenUnie).

Zware taak

Volledig scherm
Ank Bijleveld (CDA) in de Stadhouderskamer vanmorgen © ANP

Vanmorgen ging ook de nieuwe minister van Defensie, Ank Bijleveld, langs bij Rutte. Ze wil het vertrouwen in Defensie herstellen, 'met name bij het personeel maar ook in Nederland'. Dat is een belangrijke zware taak, zei ze na afloop. 

Volgens Bijleveld wacht haar een grote klus. ,,Ik snap ook best wel dat het een zware verantwoordelijkheid is als je kijkt naar wat er de afgelopen jaren is gebeurd.''

Ze wees er knipogend op dat ze van haar vader, een oud-beroepsmilitair, 'heel wat tricks en tips' heeft gekregen. Welke dat zijn, hield ze voor zich. 

Bijleveld benadrukte dat ze een staatssecretaris naast zich krijgt, Barbara Visser van de VVD. Die gaat morgen bij de formateur langs. ,,We gaan er samen voor staan en ik heb er ook veel vertrouwen in dat we dat goed kunnen doen met zijn tweeën.''