Grapperhaus: Verkoop van mes aan jeugd moet verboden worden
Het moet winkels verboden worden om messen te verkopen aan jongeren. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) wil dit per wet regelen. Het is deel van een actieplan na tal van steekincidenten onder jongeren.
Ook moeten er op scholen vaker kluisjescontroles worden uitgevoerd, moet er in wijken vaker preventief gefouilleerd worden en komt er volgend jaar een inleveractie. Daarnaast moet er sneller worden ingegrepen bij zogenoemde drillrapvideo’s waarin jongeren met messen staan te zwaaien en rivalen uitdagen.
De plannen volgen op steekincidenten in onder meer Spijkenisse, Amsterdam, Zaandam en Rotterdam. In enkele gevallen viel er zelfs een dode. Uit politiecijfers is op te maken dat het aantal steekincidenten onder jongeren (van 12 tot en met 17 jaar) sinds 2017 ruim is verdubbeld van 100 naar 220 incidenten.
Verbod
Wapengebruik onder jongeren is niet normaal
Na een aantal incidenten volgde ook veel politieke onduidelijkheid, omdat burgemeesters pleitten voor een expliciet verbod op het dragen van messen door jongeren op straat. Minister Grapperhaus hield die boot af: de huidige wetten zouden al voldoende zijn. Gemeenten en kabinet waren tot op het bot verdeeld. In een brief aan de Tweede Kamer spreekt Grapperhaus er nu van dat de regels worden ‘verduidelijkt’ en de oude ‘onduidelijkheden’ moeten worden beëindigd. Om alle plooien glad te strijken ligt er nu een actieplan.
Grapperhaus: ,,Wapenbezit en wapengebruik onder jongeren zijn niet normaal.” Hij spreekt van ‘weerbarstige problematiek’ die ‘alleen maar slachtoffers kent’. ,,Het moet worden teruggedrongen.”
Een wet om de verkoop van legale messen aan jongeren te verbieden, vergt volgens de minister nog wel wat ‘denkwerk’. Bijvoorbeeld als jongeren een mes nodig hebben voor een hobby (denk aan vissen) of voor werk en school (een koksmes). Toch zijn er al winkels die de verkoop aan jongeren aan banden hebben gelegd. Bij Blokker, Ikea, Hema en Action is de verkoop aan jongeren onder de 18 jaar al door de winkels zelf verboden. Uit een peiling bleek eerder al dat zo’n 70 procent van alle burgemeesters in Nederland ook zo’n verkoopverbod wil.
Nu is het al per definitie verboden om diverse messen, zoals stiletto’s, werpmessen en vlindermessen bij je te hebben op straat, als deze langer zijn dan 28 centimeter. Ook iemand die voorwerpen bij zich heeft waarbij ‘redelijkerwijs kan worden aangenomen’ dat hij die op dat moment gaat gebruiken om iemand te verwonden, kan worden aangehouden.
Dat scholen vaker kluisjescontroles gaan uitvoeren, lijkt geen overtrokken plan. Bij een controle in Zaandam vond de politie drie hamers, zes messen, pepperspray, een taser, vals geld en illegaal vuurwerk.
Overigens is de verdeeldheid tussen gemeenten en kabinet niet helemaal verleden tijd. Zaandam kondigde in oktober aan dat het jongeren gaat beboeten met 2500 euro, als zij met een ‘gevaarlijk voorwerp’ over straat gaan. Het kabinet geeft daar in het plan geen vervolg aan. In het actieplan staat dat ‘geldboetes in beginsel’ niet aan jongeren worden opgelegd, ‘omdat deze veelal door ouders worden betaald die daardoor financieel getroffen worden’. ,,Dit heeft niet direct een pedagogisch effect.”
Scouting
Scouting Nederland begrijpt de maatregelen die het kabinet neemt tegen het dragen en het gebruik van messen door jongeren. Maar de organisatie wil graag in gesprek over hoe de scoutingactiviteiten kunnen blijven plaatsvinden.
Het gebruik van een zakmes is een belangrijk onderdeel van de scouting, legt Wendy van Rossum van Scouting Nederland uit. ,,Wat wij doen is jongeren juist op een verantwoorde manier leren omgaan met een zakmes.”
Woensdag kondigde het kabinet nieuwe maatregelen aan, waaronder een verkoopverbod van messen aan minderjarigen en strengere regels rond het dragen van een mes. Welke gevolgen dat heeft voor de scouting is nog onduidelijk.
,,We gaan in overleg met het kabinet om te kijken hoe we het zo kunnen inrichten dat we nog wel activiteiten kunnen aanbieden”, zegt Van Rossum. Als bijvoorbeeld het dragen van messen op straat helemaal wordt verboden, ziet ze een mogelijkheid om de zakmessen eventueel achter slot en grendel te bewaren op het scoutingterrein.
Marina van der Wal, opvoedkundige en puberexpert, vertelt hoe we met de messencultuur om moeten gaan:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws
Inleveractie ‘Amsterdam Ontwapent’: vuurwapens, messen en zelfs een sabel
Tientallen vuurwapens, messen, een ploertendoder, boksbeugel en in Diemen zelfs een sabel: dat is de opbrengst bij negen politiebureaus op de eerste dag van de actie Amsterdam Ontwapent. -
Minister Van der Wal doet aangifte wegens doodsbedreiging op vrachtwagen
Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft aangifte gedaan van een doodsbedreiging en van opruiing tegen de eigenaar van een vrachtauto. Op de achterzijde van de vrachtwagen staan de namen van Pim Fortuyn en Theo van Gogh met hun sterfdatum. Daaronder staat de naam van de minister, een kruis en een vraagteken. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
Nieuwe, ‘gevangenisachtige’ opvang moet asielzoekers uit veilige landen ontmoedigen
In de strijd tegen overlastgevende asielzoekers werkt het kabinet aan nieuwe, sobere opvang waar verscherpt toezicht geldt, kamers regelmatig doorzocht worden en asielzoekers grotendeels binnen moeten blijven.
-
Kluisjescontrole als maatregel voor messenverbod; scholen in Breda en Oosterhout controleren al
Leerlingen die onder toezicht van een agent hun kluisje leeghalen. Als er een landelijk messenverbod komt, is volgens burgemeesters het controleren van kluisjes hét middel om te handhaven. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS. Verschillende scholen in Breda en Oosterhout voeren deze kluisjescontroles al uit, en niet zonder resultaat. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
Grote campagne om 60-plussers alsnog coronaprik te geven: ‘Zeer relevant nu de besmettingen toenemen’
Nu het aantal corona-infecties en ziekenhuisopnames toeneemt, roept het kabinet de zestigplussers op alsnog de herhaalprik te halen tegen het coronavirus. Nog deze week begint een grote communicatiecampagne.