Volledig scherm
© Robin Utrecht

GroenLinks na uitspraak Hof: Kolencentrales direct sluiten

GroenLinks eist dat onmiddellijk twee kolencentrales worden gesloten, om zo de doelstelling van 25 procent CO2-reductie in 2020 te halen. Volgens de partij is dat ‘de enige manier’. ,,Dit betekent dat het regeerakkoord moet worden opengebroken”, zegt een woordvoerder van GroenLinks-leider Jesse Klaver.

De partij reageert op het nieuws dat het gerechtshof heeft bepaald dat de Nederlandse Staat meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

In het regeerakkoord is nu afgesproken om de laatste vijf kolencentrales in Nederland uiterlijk in 2030 te sluiten. Twee daarvan moeten in 2024 de deuren sluiten, maar GroenLinks wil die datum vervroegen. Oud-minister Henk Kamp van Economische Zaken suggereerde vorig jaar dat de Amsterdamse kolencentrale Hemweg mogelijk eerder zou kunnen sluiten om de Urgenda-deadline van 2020 te halen.

Nieuwe voorspelling

Het kabinet laat nu weten nog niet met maatregelen te komen. Volgens een woordvoerder van minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat ligt het kabinet op koers om in 2020 een CO2-reductie van 25 procent te halen. In het voorjaar van 2019 komt er een nieuwe voorspelling. Als de 25 procent dan niet wordt gehaald, neemt het kabinet mogelijk extra maatregelen.

,,25 procent reductie in 2020 is binnen bereik”, zegt ook Kamerlid Carla Dik-Faber van regeringspartij ChristenUnie. ,,Maar dat zal inzet vragen van iedereen in onze samenleving, van burgers en boeren tot industrie en elektriciteitssector.”