Volledig scherm
KLM is een maatschappij die meermaals per dag vliegt tussen Amsterdam en Brussel

GroenLinks: Schaf vluchten tussen Amsterdam en Brussel af

GroenLinks wil dat lijnvluchten tussen de luchthavens van Amsterdam en Brussel totaal worden afgeschaft. Dat opmerkelijke verzoek doet de partij morgen in de Tweede Kamer aan het kabinet. 

Verschillende maatschappijen, waaronder KLM, vliegen meermaals dagelijks commercieel tussen de beide hoofdsteden; de vliegtijd is drie kwartier, exclusief checks en wachttijden op de drukke luchthavens. 

De afstand over de weg tussen Amsterdam en Brussel bedraagt zo‘n 200 kilometer en is (zonder file) in tweeënhalf uur af te leggen. De flitstrein doet er (als vertraging uitblijft) ruim twee uur over van Schiphol naar Zaventem.  

Ruimte op Schiphol schaars

GroenLinks constateert dat de trein op dit traject ‘effectief vrijwel altijd sneller is en altijd beter voor het milieu'. Daarnaast is de beschikbare ruimte voor vluchten op Schiphol schaars. De partij zegt het van belang te vinden dat deze ‘verstandig en zoveel mogelijk voor onmisbare routes‘ wordt ingezet.

Kamerlid Suzanne Kröger wil daarom dat het kabinet met alle betrokken partijen in overleg treedt voor ‘uitfasering’ van de lijnvluchten. GroenLinks vindt sowieso dat reizen tot 750 kilometer het goedkoopst en makkelijkst moeten worden per trein. De partij is daarvoor online een petitie gestart.  

  1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt
    video

    Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

    Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.