Volledig scherm
Legervoertuigen bij de kazerne in Doorn © ANP XTRA

GroenLinks wil Defensie onder curatele stellen

GroenLinks wil Defensie onder verscherpt toezicht van de Tweede Kamer plaatsen. Volgens de partij slaagt Defensie er niet in om de problemen bij het departement zelf op te lossen, waardoor de veiligheid van militairen in het geding is.

Quote

Onder elke tegel die afgelopen jaar bij defensie is omgekeerd, is een incident of schandaal gevonden

Isabelle Diks, GroenLinks

GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks gaat vandaag in een debat voorstellen Defensie onder curatele te stellen. Het departement kwam de afgelopen tijd vaak in het nieuws door niet-bestelde winterkleding voor militairen, klachten over helmen die aanvoelden als karton, smerige legerkantines en gasmaskers met kankerverwekkend chroom-6. Ook kwamen er misstanden op de kazerne in Schaarsbergen aan het licht en moesten militairen noodgedwongen inchecken in hotels omdat hun barakken onbewoonbaar zijn verklaard.

,,Onder elke tegel die afgelopen jaar bij defensie is omgekeerd, is een incident of schandaal gevonden”, stelt Diks. Volgens haar blijkt uit niks dat het ‘geklungel’ snel tot het verleden behoort. ,,Intensiever toezicht is noodzakelijk.” Verscherpt toezicht betekent dat de Tweede Kamer vaker wordt geïnformeerd over de stand van zaken en maatregelen die worden genomen.

Hulp

Quote

Ze heeft wel heel veel te verstouwen

Isabelle Diks, GroenLinks

Volgens haar heeft staatssecretaris Barbara Visser van Defensie hulp nodig om de problemen op te lossen. ,,Ze heeft wel heel veel te verstouwen. Ik heb al eerder aan minister Ank Bijleveld van Defensie gevraagd hoe zij aankeek tegen de portefeuilleverdeling tussen haarzelf en de staatssecretaris en of die niet een beetje scheef is. Maar toen moest de stop nog uit het bad en kwam het ene naar het andere schandaal. Ik zeg nu: laat de Kamer en de bewindspersonen er samen de schouders onder zetten.”

Dat moet volgens Diks nieuwe veiligheidsincidenten voorkomen. ,,Ook fouten in de bedrijfsvoering, zoals het niet op tijd inkopen van warme kleding voor soldaten, zijn een veiligheidsrisico voor de militairen. Zowel het ministerie als de Kamer hebben de verantwoordelijkheid de veiligheid van onze mannen en vrouwen in uniform te garanderen.”

Om de bedrijfsvoering bij Defensie onder verscherpt toezicht te plaatsen, moet een Kamermeerderheid zich achter het plan van Diks scharen. De kans dat dit gebeurt, is klein. Eerder probeerde de voltallige oppositie de Belastingdienst vanwege de grote problemen daar onder curatele te laten stellen. De regeringspartijen blokkeerden dat.