Volledig scherm
D66-leider Alexander Pechtold © Hollandse Hoogte / Niels Wensted

Groep D66-leden wil congres afdwingen

Een groep ‘betrokken D66-leden’ is via Facebook een actie begonnen om de partij te dwingen een congres uit te schrijven. Zij willen niet alleen worden bijgepraat over het regeerakkoord, zoals D66 vrijdagavond in Amersfoort gaat doen, maar zich kunnen uitspreken over dat akkoord.

De Facebookgroep ‘Redelijk alternatief’ vraagt daarom om 750 steunbetuigingen. Daarmee kunnen ze volgens de statuten van D66 het partijbestuur vragen een congres bijeen te roepen waarbij er gestemd kan worden over regeringsdeelname.

De D66’ers vrezen dat ‘Vertrouwen in de toekomst’ de partij van Alexander Pechtold voorgoed naar rechts zal trekken. ,,Niet alleen in de publieke opinie, maar ook inhoudelijk.” De acht partijleden die de Facebookpost ondertekenen, vragen zich af of dat is wat de leden willen. ,,Wij vinden die vraag belangrijk genoeg om het te vragen. Democratie is tenslotte niet voor bange mensen. En wie weet, wordt het gewoon weer een volmondig ‘ja’, net als in 2003 en 2005. Maar een fractie die zich gesteund weet door de leden staat alleen maar sterker.”

Discussie

De D66’ers wijzen erop dat Pechtold zelf in 2003 tegen het partijcongres nog zei geen interne discussie te schuwen. ,,Sterker nog, we organiseren het zelf én maken ons eindoordeel ervan afhankelijk. En iedereen krijgt een stem. Daar kunnen veel partijen nog wat van leren!”

Een partijwoordvoerder laat weten dat het alle leden van de partij vrij staat om dit soort initiatieven te ontplooien. ,,Daarom zijn we ook Democraten 66.” Wel wijst hij erop dat het volgens de statuten niet mogelijk is om de ledenbijeenkomst van vrijdag al op te waarderen tot congres. ,,Daar zijn ook regels voor. Bovendien is er volgende maand al een partijcongres in Leeuwarden gepland.”