Volledig scherm
PREMIUM
© Marco Okhuizen

'Groningse grond stopt niet met beven na dichtdraaien gaskraan'

Tegendraadse InterviewsMet nieuws, duiding en meningen krijgen wij een beeld van grote, ingewikkelde thema's. Maar soms hebben we iemand nodig die ons weer laat twijfelen. Daarom een reeks interviews met dwarsdenkers. Vandaag: de Vlaamse geoloog Manuel Sintubin. Het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen is geen reden tot feest, beweert hij.

Paspoort

- Geboren in 1964 in Sint-Niklaas in België.

- Hoogleraar geologie, verbonden aan het departement Aard- & Omgevingswetenschappen van KU Leuven.

- Onderzoekt geodynamica, continentale tektoniek, seismotektoniek en aardbevingsarcheologie.

Twee weken geleden verraste minister Eric Wiebes van Economische Zaken vriend en vijand door bekend te maken dat de gaswinning in Groningen naar nul gaat. Dit jaar wordt nog 21 miljard kuub omhoog gehaald, in 2022 12 miljard kuub en in 2030 moet de gaskraan helemaal dicht zijn.

,,De jubelstemming in Nederland is niet helemaal op zijn plaats'', zegt Manuel Sintubin, hoogleraar geologie aan de universiteit van Leuven. Ja, de verminderde gaswinning gaat invloed hebben op de seismiciteit: de mate van aardbevingen. Maar of de bevingen minder heftig worden, is onduidelijk. ,,De champagne kan beter nog even in de koelkast blijven staan.''

Wiebes zegt dat de veiligheid in Groningen 'op afzienbare termijn kan worden gegarandeerd' door te stoppen met de gaswinning. Klopt dat niet?

,,We hebben het over zaken die zich op drie kilometer diepte afspelen. Daar hebben we heel moeilijk zicht op. Daarom moeten we ook zo voorzichtig zijn om met zekerheid te zeggen dat de problemen voorbij zijn als de gaswinning stopt. Dan creëer je een soort schijnveiligheid. We kunnen alleen maar hopen dat een afbouw van de gaswinning ertoe leidt dat de kans op grote aardbevingen gaat afnemen. Daar zijn wel aanwijzingen voor, maar we weten het niet zeker.''