Groot deel ‘kindervuurwerk’ blijkt na keuring onveilig
Honderden soorten kindervuurwerk, ook wel fop- en schertsvuurwerk genoemd, zijn afgelopen zomer afgekeurd door de inspectiedienst ILT. Het vuurwerk staat eigenlijk bekend als vrij veilig, maar voldeed volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport niet aan alle eisen. Het gevaarlijke vuurwerk is direct van de markt gehaald.
Delen per e-mail
Het vuurwerk in categorie F1 (kindervuurwerk) is het enige dat komende jaarwisseling afgestoken mag worden. Het gaat om bijvoorbeeld sterretjes, knalerwten en kleine fonteinen, die het hele jaar door in de schappen liggen.
Op de rest van het vuurwerk, bijvoorbeeld vuurpijlen, ligt een afsteekverbod. Op deze manier wil de overheid komende oud en nieuw de druk op de zorg verminderen.
Bij de steekproef die de ILT afgelopen zomer hield zijn 670 artikelen kindervuurwerk gekeurd. 61 procent daarvan moet van de inspectie uit de verkoop en mag pas na aanpassingen weer terug in de schappen. Bij 114 artikelen, vooral sterretjes, zijn geen gebreken gevonden.
Het onderzoek is niet representatief voor heel het land, omdat het zich specifiek richtte op verkooppunten waarover signalen bestonden dat niet alles in orde was. Daarom gaat het ILT hetzelfde onderzoek landelijk herhalen. Dat moet in het voorjaar van 2021 klaar zijn.
Vuurwerkfonteinen vallen om
Reden om bijvoorbeeld een vuurwerkfontein te verbieden was dat die onstabiel was en om kon vallen of dat er brandende delen buiten een cirkel van 1 meter terechtkwamen. Deze artikelen moesten meteen uit de schappen.
Verder ontdekte de ILT bij 147 producten een fout met het etiket. Soms was dit onduidelijk, of stonden de verplichte veiligheidsinstructies (‘houd 1 meter afstand van het vuurwerk’) er niet op. Artikelen met dit euvel mogen na aanpassingen wel op de markt blijven.
‘Altijd voorzichtig zijn’
Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) geeft het onderzoek reden tot actie, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ze vindt het ‘een bevestiging dat met vuurwerk altijd voorzichtigheid geboden is, hoe licht of zwaar het ook is’.
De voorzitter van de Veiligheidsregio's en minister Grapperhaus verduidelijkten onlangs nog de maatregelen die worden genomen rond het bezitten en afsteken van vuurwerk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
ANALYSE Asscher zag geen uitweg meer, regeren met Rutte kost hem alsnog de kop
Nu het kabinet dreigt te vallen over de toeslagenaffaire, kiest Lodewijk Asscher de vlucht naar voren. Hij stapt op als PvdA-leider. Jarenlang probeerde de oud-vicepremier het juk van regeren onder Rutte van zich af te schudden. Tevergeefs. -
PREMIUM
Gaan we straks massaal aan de knalerwten, fonteintjes en discoflitsers? ‘We doen alsof het echt vuurwerk is’
Gaan ook volwassenen met de jaarwisseling massaal aan de knalerwten, fonteintjes en discoflitsers? Het kindervuurwerk vliegt in elk geval alvast over de toonbank bij vuurwerkhandelaren. ,,Het is een beetje een troostprijs, hè?” -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Vreemd maar waar: vertrek van Hiddema zou Rutte wel eens heel erg kunnen helpen
Als de voltallige oppositie het kabinet volgende week wil wegsturen vanwege de toeslagenaffaire kunnen Rutte en zijn ministers in theorie ‘gered’ worden door het vertrek van Theo Hiddema. Zo zou Forum voor Democratie onbedoeld het kabinet in het zadel houden. -
‘Maak inleverpunt voor vuurwerk om extreem gevaarlijke situaties te voorkomen’
Bewoners en ook de lokale politiek willen dat er een inleverpunt komt waar mensen hun (illegale) vuurwerk kunnen inleveren zonder straf te krijgen. Een vrijwillige inleveractie zoals die ook regelmatig wordt opgetuigd voor wapens.
-
Opinie Nieuwe wet zal tweede toeslagendrama creëren
Bij het bestrijden van uitkeringsfraude werkte de overheid met een algoritme om dat te sporen. De rechter verbood het. Toch komt er een nóg ingrijpender wet. Kitty Jong waarschuwt voor een nieuw drama. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg.