Grootschalige kalverfraude in de melkveehouderij
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft op zeker 45 melkveehouderijen fraude vastgesteld met de registratie van pasgeboren kalveren. Deze boeren bleken meer volwassen koeien in de stal te hebben staan dan gemeld in het Identificatie- & Registratiesysteem.
Eerder heb ik al aangegeven dat elke vorm van fraude onacceptabel is
Minister Carola Schouten van Landbouw spreekt van strafbare feiten en stelt dat sancties zullen volgen. ,,Als de registratie niet op orde is, dan is dat bij een dierziekte-uitbraak een risico voor de diergezondheid en volksgezondheid." De betrapte bedrijven zijn per direct geblokkeerd en mogen geen dieren meer aan- of afvoeren. Zij kunnen bovendien rekenen op naheffingen, korting op EU-subsidies en mogelijk strafrechtelijke vervolging. ,,Ik ben al met het Openbaar Ministerie in overleg over de meest effectieve aanpak”, aldus Schouten.
Het vermoeden van gesjoemel ontstond nadat er afgelopen jaar veel meer meerlingen waren geboren dan gebruikelijk. Normaal ligt dat aantal bij koeien op maar 3 tot 5 procent. Uit het registratiesysteem kwam echter naar voren dat bij circa 2000 bedrijven het percentage hoger was dan 10 procent. Bij nog eens 5.700 melk- en rundveebedrijven lag dat percentage tussen de 5 en 10 procent.
Fosfaatuitstoot
Ook andere bedrijven hebben meegedaan, vermoedelijk om collega's te helpen een voordeel te behalen
Door met de geboortecijfers te sjoemelen is het voor boeren makkelijker om aan de regels voor fosfaatuitstoot te voldoen, zonder daarvoor runderen te hoeven wegdoen. Een koe die nog nooit een jong heeft gebaard telt voor de fosfaatuitstoot namelijk minder zwaar mee dan een rund dat wel heeft gekalfd.
Omdat Nederland volgens de Europese regels te veel fosfaat produceert, werd het fosfaatreductieplan opgesteld. Voor dat plan telt een rund dat heeft gekalfd als één eenheid, terwijl een kinderloze koe slechts voor 0,5 wordt geteld. Door kalfjes als twee- of meerling te registreren, leek het alsof hun werkelijke moeder nog nooit had gekalfd en was het makkelijker om onder de Europese norm te blijven zonder runderen te hoeven wegdoen. Het bedrijf hoeft immers minder fosfaat te reduceren. ,,Ook bedrijven die niet onder het fosfaatreductieplan vallen, zoals jongveebedrijven, hebben meegedaan aan dergelijke constructies, vermoedelijk om collega-melkveebedrijven te helpen een voordeel te behalen", constateert Schouten.
Lege vrachtwagens
Schouten viel kort na haar aantreden al uit over het gesjoemel met de mestregels door boeren in Brabant en Limburg. Veehouders mogen slechts een deel van hun varkens- en koemest op het veld uitrijden. De rest moet worden afgevoerd, maar dat kost geld. Zo’n 1.000 euro per lading.
Boeren gooien het daarom op een akkoordje met vervoerders en mestverwerkers en laten lege vrachtwagen heen en weer rijden, zo meldde NRC Handelsblad in november vorig jaar. Terwijl de boeken lijken te kloppen, gaat de mest alsnog het land op of wordt gedumpt.
Schouten noemde de fraude een ‘cultuurkwestie’ en slecht voor het milieu. Volgens haar zou er meer aan de hand zijn dat slechts het negeren van de regels. Uit rapporten van politie en het Planbureau voor de Leefomgeving zou blijken dat 30 tot 40 procent van de mest op deze manier verdwijnt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Fractievoorzitter Heerma op partijcongres CDA: politiek heeft te lang weggekeken
De politiek heeft te lang weggekeken, zei CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma zaterdag op het CDA-partijcongres in Amersfoort. De verschillen in Nederland zijn ‘gaan knellen’ en de sluimerende onvrede wordt steeds zichtbaarder. Politieke partijen moeten volgens Heerma daarom met ideeën komen en niet met ‘zure tweets’. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
Uslu: Doodsbedreigingen aan adres van schrijvers onacceptabel
Doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers, kunstenaars en makers zijn onacceptabel. Dat zegt staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) zondag op Twitter. Ze reageert daarmee op doodsbedreigingen aan het adres van schrijver Pim Lammers, die besloot zich zaterdag terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht.
-
PREMIUMColumn14
De karige beloning die Statenleden ontvangen zit me dwars
Joyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. -
-
-
Kamer en minister Dijkgraaf: ‘Lat moet omhoog op de pabo’
Partijen van links tot rechts in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de kwaliteit van het lesprogramma op de pabo, de hogeschoolopleiding tot juf of meester, en de taalarmoede onder pabostudenten. Onderwijsminister Dijkgraaf vindt dat het niveau van de basisvaardigheden boven elke twijfel verheven moet zijn, zowel op de lerarenopleidingen als op scholen. -
PREMIUMTENNET
Hoogspanning rond miljardendeal: verkoopt Nederland zijn 'kip met de gouden eieren'?
Personeel van staatsbedrijf TenneT is fel gekant tegen de voorgenomen opsplitsing van het bedrijf. Op dit moment onderhandelt het kabinet daarover met de Duitse regering. Bij die deal staan tientallen miljarden op het spel.