Mark Rutte
Volledig scherm
PREMIUM
Mark Rutte © Ruben L Oppenheimer

Grootste gevaar voor Rutte III is de coalitie zelf

Met 76 zetels in de Tweede Kamer is het kabinet Rutte-III wankel, als VVD, CDA, D66 en ChristenUnie eruit komen in de formatie. Slechts één bokkig Kamerlid die tegen een wet stemt en het is crisis. In elke fractie zitten wel potentiële dwarsliggers.

Quote

Binnenska­mers noemen de formerende partijen het al de ‘nucleaire optie’. Eén ongeleid projectiel en alles vliegt de lucht in

Het kan een opportunistische ijdeltuit zijn. Of juist een idealist die weigert nog langer onder het juk van de coalitie te leven. Misschien wel een Kamerlid met kenmerken van beide.

Hoe dan ook, het grootste gevaar voor Rutte-III komt van binnenuit. Een Kamerlid dat opstaat als dissident. Die tegen een belangrijke wet stemt, of zich achter de oppositie schaart om een minister naar te huis sturen.

Het was precies dát argument dat Alexander Pechtold steeds gebruikte om zijn D66 weg te houden van een coalitie met de ChristenUnie. Als deze er toch komt, heeft de coalitie ‘slechts’ een meerderheid van één zetel in de Tweede Kamer en is een ‘ongeluk’ zo gebeurd. ,,Iedereen die naam wil maken voor zichzelf, heeft met zo’n krappe meerderheid straks een uitgelezen kans,’’ stelt een ingewijde vast.

  1. LIVE | Kamerleden worden bijgepraat over coronacrisis
    LIVESTREAM

    LIVE | Kamerleden worden bijgepraat over coronacri­sis

    Vanaf 10.00 uur worden de leden van de Tweede Kamer bijgepraat over het coronavirus. Gisteren werd onder meer duidelijk dat het kabinet alle huidige maatregelen verlengt tot en met 28 april. Aan het woord komen Jaap van Dissel (RIVM), Diederik Gommers (Nederlandse Vereniging voor Intensive Care) en Ronnie van Diemen-Steenvoorde (Inspecteur-generaal Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd). De sprekers gaan in op de thema’s zorgcapaciteit en zorgkwaliteit. Kijk hier live mee via onze livestream.