Grote stap in megaproject knooppunt Hoevelaken
Vandaag wordt een grote stap gezet in de aanpak van het fileknooppunt Hoevelaken. Van dit megaproject, met een totaal prijskaartje van bijna 800 miljoen euro, is nu het ontwerptracé vastgesteld.
De bouwcombinatie BAM en Van Oord bouwt het klaverblad voor 420 miljoen euro om in een komconstructie. De rest van het budget, ruim 350 miljoen, gebruikt Rijkswaterstaat bijvoorbeeld om grondrechten te verwerven vanwege de bijbehorende verbreding.
Mooie stap
Het gaat om een project van de buitencategorie
Verkeersminister Van Nieuwenhuizen: ,,Knooppunt Hoevelaken is aan vernieuwing toe. Op het verouderde klaverblad en de aansluitende snelwegen loopt het verkeer vaak vast. We zetten met dit besluit een mooie stap voor de aanpak van de files bij Amersfoort."
Tegelijkertijd komen er geluidsmaatregelen waardoor mensen die in de omgeving wonen, minder last hebben van het verkeer, aldus de bewindsvrouw.
Volgens haar woordvoerster gaat het om 'een project van de buitencategorie'. Ter vergelijking: de bouw van de Blankenburgtunnel, een ander megaproject, gaat ruim 1 miljard euro kosten.
Knooppunt Hoevelaken en de rijkswegen A1 en A28 eromheen staan in de File Top 50 op 8, 17 en 34. In de nieuwe constructie wordt het doorgaande verkeer gescheiden van het verkeer dat moet afslaan. Daarnaast wordt het tracé over ongeveer 32 kilometer verbreed.
Kunstwerken
De plannen voorzien verder in de bouw, vervanging of aanpassing van in totaal 52 'kunstwerken' (bruggen en tunnels) en de aanleg of verhoging van geluidsschermen over een lengte van ongeveer 26 kilometer.
De minister zal volgend jaar het tracé definitief vaststellen. De werkzaamheden starten in 2021. Uiterlijk vier jaar later moet het hele project zijn opgeleverd en afgerond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
College Almere stapt op om ‘financieel drama’ rond Floriade
Alle wethouders van Almere stappen op naar aanleiding van de problemen op de Floriade. Dat heeft verantwoordelijk wethouder Jan Hoek (GroenLinks) voorafgaand aan het raadsdebat over de kwestie laten weten. -
PREMIUMGascrisis81
Na alarmerende signalen besloot Jetten tóch tot noodmaatregel: ‘Succes ermee, Rob!’
Lang hoopte minister Rob Jetten dat de kolencentrales uit konden blijven. Maar toen ook Duitsland in de problemen kwam, was er geen houden meer aan.
-
KLM: Ingreep op Schiphol zorgt niet voor minder geluidsoverlast en is slecht voor economie
Het besluit van het kabinet om het aantal vluchten op Schiphol fors terug te brengen, is slecht voor de economie en zorgt niet voor minder geluidshinder. Dat stelt luchtvaartmaatschappij KLM. -
81
Kandidaat-lidmaatschap Oekraïne: tegenstander Rutte liet zich overtuigen door ‘knap stuk werk’ Europese Commissie
Zowel Kamer als kabinet schaart zich achter Oekraïens uitzicht op EU-lidmaatschap. Tot vorige week gold Nederland nog als fel tegenstander van kandidaat-lidmaatschap voor Oekraïne. -
PREMIUMConsuminderen221
Experts voorspellen ‘crash van het systeem’ als we zo doorgaan: ‘Leef gezond en betaal belasting’
Personeelstekort, stikstofcrisis, klimaatverandering. We lopen in ons land met zijn allen tegen grenzen aan. Maar intussen willen we niks opgeven. Experts voorspellen ‘een crash van ons systeem’ als we zo doorgaan.