Grote zorgen bij Kamer over eindexamens, minister roept examenleerlingen op ‘gewoon aan de slag’ te gaan
De Tweede Kamer heeft grote zorgen over de gevolgen van de coronacrisis op de centraal schriftelijke eindexamens. Kamerleden vragen zich af of de examens wel gemaakt kunnen worden nu leerlingen zich niet goed kunnen voorbereiden. Minister Arie Slob (Onderwijs) houdt vooralsnog vast aan zijn eerdere besluit om de examens dit jaar wel door te laten gaan en roept leerlingen op daarvoor te gaan leren. Vóór 15 februari hakt hij definitief de knoop door.
Delen per e-mail
Scholierenclub Laks stelde vorige week voor de examens te beperken tot Nederlands, Engels en wiskunde. Volgens Slob zorgt die discussie ervoor dat een deel van de eindexamenkandidaten ‘gaat stilzitten’ en dat ‘hun motivatie wegvalt’. ,,Sommige leerlingen denken: we stoppen ermee, het is toch niet meer nodig. Dat wilden we juist voorkomen.
Kun jij je eindexamen in coronatijd gewoon halen? Vertel ons je ervaringen.
Reageren kan onderaan dit artikel, zodra je bent ingelogd. Inzendingen die aansluiten bij de vraag hebben voorrang. Gebruik bij voorkeur je volledige naam. Je bijdrage kan namelijk ook worden gepubliceerd in de krant.
Volgens de ChristenUnie-bewindsman is er om die reden al een besluit genomen, kort voor de kerstvakantie, om de examens gewoon door te laten gaan. Daardoor mogen eindexamenklassen tijdens de schoolsluiting wél naar school. Om examenleerlingen meer tijd te geven om zich voor te bereiden, kunnen zij hun examens straks spreiden over twee tijdvakken en krijgen zij een extra herkansing. Slob benadrukt dat ‘het hele onderwijsveld’ het daarmee eens was. ,,Dit is het gewoon. Tegen de leerlingen wil ik zeggen: ga gewoon aan de slag.”
1,5 meter
De Kamer wijst erop dat er sinds de kerst nieuwe ontwikkelingen zijn. Slob erkent dat ook. Zo ‘wakkert’ een besmettelijker Britse variant van het coronavirus ‘onzekerheid aan’ en adviseerde het Outbreak Management Team (OMT) dat leerlingen op middelbare scholen onderling ook 1,5 meter afstand moeten houden. Slob: ,,Dat is een enorme beperking.”
Over hóe het examen eventueel anders moet, klinken in de Kamer verschillende geluiden. D66-Kamerlid Paul van Meenen vindt het voorstel van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) voor een examen met drie vakken ‘een serieuze optie’ die ‘de moeite van het onderzoeken waard’ is. ,,Voor veel leerlingen hangen de examens als een donkere wolk boven het hoofd.”
Ook de VVD, die ‘zorgen’ heeft, ziet wel wat in de LAKS-optie. De SGP stelt dat het doorgaan van de examens ook kwetsbare leerlingen ‘kan schaden’ en de PvdA meent dat Slob ‘te optimistisch’ is over het doorgaan van de examens. ,,Er is wel iets aan de hand”, vindt Kamerlid Kirsten van den Hul. ,,Het LAKS luidt de noodklok en ook CNV Onderwijs ziet bezwaren. Dat is een groot deel van het onderwijs.” Het CDA pleit ervoor leerlingen een extra herkansing te geven, bovenop de extra mogelijkheid die Slob in december al aankondigde.
Kernvak
Slob wil niet speculeren op alternatieve scenario’s. Dat zou volgens hem alleen voor onrust zorgen. Wel wijst hij erop dat het voorstel van Laks, om alleen examens af te nemen in de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde op praktische bezwaren stuit. ,,In het vmbo is alleen Nederlands een kernvak.”
Ook over de eindtoets op basisscholen wordt in de Kamer verschillend gedacht. Vooral nu de basisscholen nog altijd dicht zitten en pas op z’n vroegst op 8 februari weer open gaan, zijn er twijfels of achtstegroepers de toets wel goed kunnen maken. Slob wil dat de toets doorgaat. Scholen kunnen ervoor kiezen om de toets, die tussen 19 april en 14 mei moet worden afgenomen, naar achteren te schuiven en pas in mei af te nemen. Zo zouden de scholieren meer tijd hebben om zich op de toets voor te bereiden.
PVV-Kamerlid Harm Beertema wil ook dat de toets wel wordt afgenomen. Zonder die toets, benadrukt hij, krijgen leerlingen niet de kans om het advies van de leraar naar boven bij te stellen. ,,Zeker partijen die de mond vol hebben over gelijke kansen moeten zich realiseren dat kinderen uit economisch minder slagvaardige milieus – vooral meisjes en minderheden – weer de prijs betalen mocht de eindtoets voor het tweede jaar niet worden afgenomen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Nationaal programma’ voor onderwijs na corona moet achterstanden wegpoetsen
Het gaat niet lukken om alle achterstanden die leerlingen door de coronacrisis hebben opgelopen nog dit schooljaar weg te poetsen. Het kabinet maakt een ‘nationaal programma’ voor het onderwijs na corona en verwacht dat basis- en middelbare scholen nog jaren aan de bak moeten om opgelopen achterstanden weg te werken. -
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over. -
‘Onze basisscholen hoeven de eindtoets in groep 8 niet verplicht af te nemen’
Tientallen basisscholen hoeven de eindtoets in groep 8 niet verplicht af te nemen van hun schoolbesturen. Ze vinden dat de toets veel te veel stress bij leerlingen veroorzaakt en zeker tijdens deze coronacrisis niets zegt. ‘De eindtoets kan zelfs schadelijk zijn, want misschien kunnen kinderen minder goed laten zien wat ze in huis hebben.’ -
PREMIUM
Verkiezingen in coronatijd: ‘Wees voorbereid op lastposten in stembureaus’
Nederland gaat voor het eerst stemmen tijdens een pandemie. In andere landen hebben ze daar inmiddels behoorlijk goede ervaringen mee. -
Kabinet niet van plan toe te geven aan opstandige horecabazen: ‘Het wordt een ingewikkeld weekje’
Het kabinet is niet van plan op korte termijn toe te geven aan horecabazen die hun terras weer open willen gooien en gasten dreigen te ontvangen. Dat melden verschillende Haagse betrokkenen.
-
Kokende Jesse Klaver gaat viraal op social media: 'Dit is zo leuk om naar te kijken’
Met de verkiezingen in het vooruitzicht doen politieke partijen er alles aan om zich van hun beste kant te laten zien. En waar kunnen zij dat nou beter doen dan op social media? Ook GroenLinks zet haar beste beentje voor en is inmiddels al een aantal maanden actief op TikTok. Fractievoorzitter Jesse Klaver gaat nu een stapje verder, want met zijn TikTok-video ‘Koken met Klaaf’ verrast hij zijn volgers. ,,Maak hier alsjeblieft een serie van’’, luidt een reactie. -
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen.
40 reacties
Anoniem
Anoniem
Anoniem
Anoniem
Anoniem