Minister Arie Slob voor basis- en voortgezet onderwijs in de Tweede Kamer tijdens een debat over onderwijs in de coronacrisis.
Volledig scherm
Minister Arie Slob voor basis- en voortgezet onderwijs in de Tweede Kamer tijdens een debat over onderwijs in de coronacrisis. © ANP/Lex van Lieshout

Grote zorgen bij Kamer over eindexamens, minister roept examenleerlingen op ‘gewoon aan de slag’ te gaan

De Tweede Kamer heeft grote zorgen over de gevolgen van de coronacrisis op de centraal schriftelijke eindexamens. Kamerleden vragen zich af of de examens wel gemaakt kunnen worden nu leerlingen zich niet goed kunnen voorbereiden. Minister Arie Slob (Onderwijs) houdt vooralsnog vast aan zijn eerdere besluit om de examens dit jaar wel door te laten gaan en roept leerlingen op daarvoor te gaan leren. Vóór 15 februari hakt hij definitief de knoop door. 

40 reacties

 • Anoniem

  3 weken geleden
  Ik ben zelf een VWO6 leerling. Ik heb vanaf het moment dat ik op de middelbare school zat altijd 100% gegeven. In de afgelopen 2,5 jaar heb ik goede cijfers opgebouwd die meetellen voor het schoolexamen. Dit bij elkaar is weegt 50%. Dan weegt het Centraal examen ook 50%. Het lijkt mij oneerlijk dat er een grote kans is dat vele leerlingen in drie weken tijd hetgeen kunnen verpesten wat ze in de afgelopen drie jaren hebben opgebouwd. Dit kan zijn doordat ze door corona vaardigheden missen.
 • Anoniem

  4 weken geleden
  Schaf de CE af zo kunnen de leerlingen toch geen examens doen lopen onwijs achterstand door vorig jaar al en nu weer de SE zijn al moeilijk voor ze ..en kernvakken de leesteksten ook echt moeilijk .
 • Anoniem

  4 weken geleden
  Ik zit zelf in 5 vwo en heb veel vrienden die dit jaar examen doen. Ik weet van velen dat ze zeker niet lui zijn maar er toch niet goed voor staan. Leerlingen in mijn klas maken zich al zorgen over hoe het volgend jaar zal gaan aangezien wij nog geen 1 normaal SE week hebben gehad sinds de derde klas. Alle examenklassen zouden net zoals die van afgelopen jaar ook gematst moeten worden. Lui zijn en geen motivatie hebben is iets heel anders dan een leerachterstand wegens online les.
 • Anoniem

  1 maand geleden
  Ik zelf zit in 6VWO en vanwege corona had mijn school in november de keuze al gemaakt om in halve klassen les te gaan leven, dat de ene helft thuis de les volgt en de ander op school is. Die online lessen zijn simpelweg kwalitatief niet hetzelfde. Ook hadden de leerlingen vorig jaar een betere basis, ze hadden immers alleen de laatste periode op school gemist en verder hun (voor)examenjaar gewoon gevolgd. Wij hebben veel meer gemist, dus ik zou het oneerlijk vinden als de examens doorgaan.
 • Anoniem

  1 maand geleden
  Ik vind het een goede optie om alleen in kernvakken examen te doen, de examenklassen mogen nu misschien wel naar school maar ivm. de 1,5 meter regel en het feit dat je bij klachten thuis moet zitten maakt dit het zeker niet ideaal. De kwaliteit van het onderwijs daalt enorm! Ook hebben de examenleerlingen de stof vorig jaar niet goed meegekregen, dit is toch weer een stuk aan informatie wat we in het examenjaar nodig hebben. Kortom het is niet te doen om de volledige examens door te laten gaan.
 1. Ibrahim heeft drie bachelor- en drie masterdiploma's: 'Ik wil jongeren inspireren'
  Play

  Ibrahim heeft drie bachelor- en drie masterdi­plo­ma's: 'Ik wil jongeren inspireren'

 2. Niet vaccineren, wel naar Vondelpark: 'Jongeren zijn juist grootste verspreiders'
  Play

  Niet vaccineren, wel naar Vondelpark: 'Jongeren zijn juist grootste versprei­ders'