Haagse formatie laat zich niet opjagen door Duits sprintje
De oosterburen laten zien dat snel formeren wél kan. Nederland moet echter nog even geduld hebben: ,,Als er meer tijd nodig is, nemen we die.”
Noem het een daad van overmoed. Drie weken geleden zei VVD-leider Mark Rutte nog dat hij wilde ‘winnen van de Duitsers’. ,,Wij hebben eerder een coalitie dan zij”, verzekerde hij zijn gehoor in de Haagse Schilderswijk. Maar ook na 280 dagen formeren, een record, lag er gisteravond op het Binnenhof nog altijd geen regeerakkoord.
De Duitsers verslaan, het blijft lastig.
Da’s leuk voor Duitsland
Dat het over de grens wél is gelukt om vlot te formeren - de onderhandelingen in Berlijn begonnen pas vijf weken geleden - leidt in Den Haag nog niet tot haast. ,,Da’s leuk voor Duitsland”, zei D66-leider Sigrid Kaag woensdag zuinigjes bij aankomst van de onderhandelaars.
Coronaperikelen frustreren tempo
En zelfs de immer positieve rechterhand van Rutte, Sophie Hermans, laat zich niet opjagen. Een regeerakkoord voor Sinterklaas? ,,Ik ga geen deadline stellen. Uiteindelijk is het belangrijk dat het een goed regeerakkoord wordt. Als dat iets meer tijd nodig heeft, dan nemen we die.”
Heel optimistisch over de voortgang zijn partijen niet. ,,Het punt dat het niet meer mis kan gaan zijn we nog niet voorbij”, stelt een betrokkene. Ook de coronaperikelen frustreren het tempo: donderdag en vrijdag zouden de onderhandelaars zich wederom terugtrekken op landgoed de Zwaluwenberg, maar dat voornemen werd woensdag afgeblazen vanwege de aangekondigde persconferentie. Vooral Rutte wordt de komende dagen in beslag genomen door talrijke overleggen.
Afgelopen weken sijpelden berichten naar buiten dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie plannen hebben om de CO2- en stikstofuitstoot tegen te gaan. Door tientallen miljarden euro’s te lenen zou de overgang naar een schoner milieu gemaakt moeten worden. Ingewijden benadrukken echter dat er weliswaar zulke ideeën zijn, maar dat nog niets vaststaat.
Wel voor kerst?
Enige inspiratie kunnen de partijen nog wel vinden bij hun Duitse collega’s. Die hebben bijvoorbeeld afgesproken dat het Duitse minimumloon omhoog gaat van 9,50 euro naar naar 12 euro per uur. Ook in Den Haag wordt verwacht dat de laagstbetaalden meer zullen gaan verdienen, maar VVD en CDA zeiden eerder beducht te zijn dat zo’n flinke verhoging banen kost.
Ook de Duitse afspraak om de stemgerechtigde leeftijd van 18 naar 16 jaar te verlagen springt in het oog. D66 is hier al heel lang voorstander van.
Kaag zei op 6 oktober het ‘pessimistisch’ te vinden dat er pas vlak voor kerst een kabinet op het bordes zou staan. Dat scenario komt echter steeds dichterbij. Als het al gehaald wordt.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Hoeveel mag een bank van ons weten om witwassen te bestrijden? Kamer twijfelt
Een nieuwe wet om het witwassen van crimineel geld tegen te gaan, zorgt voor kopzorgen in de Tweede Kamer. Er is vrees dat de privacy van onschuldige burgers in de knel komt. -
PREMIUM
Werkstraf voor schietschijfactie met Rutte, Kaag en De Jonge als doelwit: ‘Dit is kwaadaardig’
Het was een welbewuste, kwaadaardige, schadelijke en onaanvaardbare actie. Met die woorden veroordeelde een politierechter in Den Haag vandaag een man en een vrouw voor de ernstige bedreiging van drie bewindslieden. Een van de verdachten is de Zwolse actievoerder Eline van ’t N. die eerder is veroordeeld voor het fakkelincident bij de voordeur van het woonhuis van minister Sigrid Kaag. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Rutte en z’n ploeg gaan naar Davos, complotsfeer of niet
Het kabinet reist deze week ‘gewoon’ weer af naar Davos, waar het World Economic Forum samenkomt. En negeert daarmee de angst van complotdenkers die er een wereldwijde schaduw-regering in zien.
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
Minister weigert klaphamerverbod, geeft geen gehoor aan ouders overleden Bram (12)
Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid geeft geen gehoor aan de oproep van de ouders van Bram (12) uit Haaksbergen. Zij vindt een een landelijk verbod op klaphamers niet nodig. Gemeenten moeten dit zelf regelen, zegt zij. De VVD-fractie in de Tweede Kamer pleitte voor een landelijk verbod. -
29
Zo’n half miljoen huishoudens krijgen tot bijna 1600 euro compensatie
Huishoudens met een gedeelde aansluiting op zowel gas als elektriciteit kunnen dit jaar tot bijna 1600 euro compensatie krijgen voor de hoge energieprijzen. Dat plan is vandaag bekendgemaakt door het ministerie van Economische Zaken om mensen die niet profiteren van het prijsplafond te compenseren.