Hamer in eindverslag: VVD en D66 zijn aan zet, ‘heel goed plan’ volgens Rutte
VIDEOVVD en D66 zijn aan zet om de formatie vlot te trekken, uiterlijk half augustus zou er echt inhoudelijk onderhandeld moeten worden door partijen. Dat schrijft informateur Mariëtte Hamer in haar eindverslag over haar verkenning.
De leiders van de twee partijen moeten ‘uiterlijk binnen enkele weken’ een document hebben geschreven op ‘hoofdlijnen’, waarmee alsnog ‘andere partijen’ zouden moeten kunnen worden verleid om ‘aan te sluiten’ voor besprekingen. Hamer wil VVD en D66 daar graag bij begeleiden, laat ze via een woordvoerder weten.
VVD-leider Mark Rutte noemt het ‘een heel goed plan’ dat zijn partij samen met D66 een hoofdlijnendocument moet maken. Zo'n stuk kan de basis vormen ‘voor wat hopelijk ooit een regeerakkoord wordt', zegt hij. Daarbij merkt de demissionaire premier wel op dat wat hem betreft ‘een wat breder team’ uit beide partijen met die opdracht aan de slag gaat.
‘Complexe politieke verhoudingen’
Hamer hoopt dat ‘half augustus’ coalitieonderhandelingen zouden moeten kunnen worden gestart. Ze spreekt van ‘complexe politieke verhoudingen’, terwijl partijen eerder juist zo aandrongen op snelle onderhandelingen in deze tijden van (of na) corona. ,,Het is daarom van belang dat de twee grootste partijen, beide winnaars van de verkiezingen, verantwoordelijkheid nemen voor het vervolg van het proces.” Deze week tikt de formatie al de 100e dag aan.
Hamer stuurde de afgelopen dagen al aan op de noodgreep dat VVD en D66 het voortouw zouden nemen in de formatie, nu deze in een impasse zit. Momenteel zijn er min of meer zes partijen over in de formatie: VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie. Maar over en weer worden blokkades opgeworpen. VVD en CDA willen niet met én PvdA én Groenlinks, maar slechts met één van die twee. D66 wil juist weer niet met ChristenUnie, waardoor de smaken schaarser werden.
Opgeschoven
Toch schoven sommige partijen de afgelopen op, blijkt uit het verslag. D66 sloot ChristenUnie bijvoorbeeld niet uit, maar Kaag zei tegen Hamer dat ze dat op dit moment ‘niet wenselijk’ achtte, omdat de twee partijen op ‘medisch-ethisch terrein, emancipatie en individuele vrijheden’ grote verschillen zien.
ChristenUnie wilde aanvankelijk niets meer met een kabinet met Mark Rutte van doen hebben, maar Gert-Jan Segers zei binnenskamers ook dat als alle andere opties mislukken hij komt praten ‘indien dat gewenst’ is en nodig voor een meerderheidskabinet.
CDA-leider Wopke Hoekstra heeft gezegd bereid te zijn tot besprekingen met VVD, D66 en een vierde partij, waarbij hij PvdA en GroenLinks ook noemde. Maar hij wil niet met én PvdA én GroenLinks tegelijk onderhandelen. Wel noemde hij nog de optie van een minderheidskabinet met VVD en D66.
Hamer vroeg eerder deze week binnenskamers al aan VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag een ‘aanzet tot een regeerakkoord’ te schrijven in de hoop dat dit partijen enthousiast zou krijgen voor vervolggesprekken. Nu is dat ook haar openbare advies.
Het ‘voorwerk’ van Hamer lijkt wel een blauwdruk te bevatten voor het document dat Rutte en Kaag moeten gaan schrijven. Zo is in het 109 pagina’s tellende verslag van Hamer al veel opgetekend na gesprekken met andere partijen.
Thema's
Er is bijvoorbeeld geïnventariseerd welke grote thema’s voorrang moeten krijgen in een volgend regeerakkoord.
Zo staan onderwijs, duurzaamheid, digitalisering, gezondheidszorg, innovatie, infrastructuur, wonen en veiligheid genoemd. Als het gaat om ‘herstelbeleid’ na de pandemie gaat het onder meer om kansenongelijkheid tegengaan.
Als meest urgente onderwerpen staan het stikstofbeleid genoemd, de uitvoering van het Urgendavonnis en de klimaatwet, de arbeidsmarkt hervorming en ‘bouwimpulsen’ genoemd, net als het prepareren van de gezondheidszorg om mogelijk volgende crisissen. Ook het vereenvoudigen van het toeslagenstelsel, of de afschaffing ervan, staat genoteerd.
Planning
Het document moet de komende weken vorm krijgen en daarna nemen de partijen een pauze. ,,Ik denk dat het goed is dat we even vrij hebben”, zegt Rutte. ,,Iedereen is ook wel een beetje gaar zo langzamerhand, na de campagne en deze formatie die heel traag gaat en wel heel veel kost.”
Daarnaast heeft de aanpak van de coronapandemie een zware wissel getrokken op de leden van het demissionaire kabinet, waarvan naast Rutte en Kaag ook CDA-leider Wopke Hoekstra deel uitmaakt. ,,Ik denk dat iedereen er wel aan toe is elkaar even niet te zien”, aldus Rutte.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Militair experts verbaasd over ‘drastische’ uitspraken staatssecretaris: ‘Koren op molen van Poetin’
Militair experts zetten vraagtekens bij de ‘ongewoon scherpe’ uitspraken van staatssecretaris Van der Maat, die in een interview met deze krant stelde dat de krijgsmacht bij een aanval op eigen land maar ‘een paar dagen’ mee kan vechten. ,,Dat zijn dingen die je niet zomaar openlijk naar buiten brengt.” -
Corona
Huisartsen sturen ‘motie van treurnis’ naar minister over nieuwe prikronde: ‘Onbeschofte actie’
-
PREMIUM
Een kink in de kabel: de boeren willen niet met Mark Rutte in gesprek
De tactiek van premier Mark Rutte is dat hij zijn critici tegen zich aandrukt. Maar dat wil met de boze boeren nog niet vlotten. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
PREMIUM
Boeren gaan niet in op Remkes’ uitnodiging: ‘Als doelen vaststaan, waar moeten we dan over praten?’
Stikstofmediator Johan Remkes stelt dat er ‘geen taboes’ zijn, maar toch dreigt er een lege gesprekstafel nu agrariërs de bemiddelingspoging boycotten en blijven actievoeren. Hoe komt het land uit de impasse?
-
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
PREMIUM108
Boeren en kabinet praten ondanks ‘diepe vertrouwenscrisis’ weer, maar toch dreigen harde acties
Het kabinet hoopte de strijdbijl met de boeren over stikstof te begraven, maar na een verkennend gesprek gooide landbouworganisatie LTO de deur direct al bijna weer dicht. En FDF dreigt met hardere acties. De ‘diepe vertrouwenscrisis’ is nog lang niet over. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje.
11 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerM.A. Elders-Poldervaart
Coby Verbeek bc.
Norbert Schooten
Dolly J. de Groot
P.E. van den Brand