Handtekeningen petitie Keijzer tegen coronapas stromen binnen
updateHet gaat hard met de ondertekening van de petitie van oud-CDA-staatssecretaris Mona Keijzer voor onmiddellijke afschaffing van het coronatoegangsbewijs (CTB).
Tegen het middaguur stond de teller op bijna 120.000. Het is zo druk dat de webpagina soms even vastloopt. De oproep aan het kabinet-Rutte ging gisteren in de lucht. De petitie verwijst naar een manifest onder het motto Onverdeeld Open. Een groep met onder meer voormalig CDA-staatssecretaris Mona Keijzer pleit voor het direct afschaffen van het coronatoegangsbewijs in alle vormen.
Nu de omikronvariant het overneemt, heeft de QR-code volgens haar nog minder nut en vormt het een nog
grotere inbreuk op grondrechten. ,,Nu duidelijk wordt dat ook dit coronavirus endemisch zal worden, mogen coronatoegangsbewijzen geen plaats krijgen in de ‘gereedschapskist’ van een vrije democratie.
Toekomst
‘Dit is het moment om na te denken over de toekomst. De inbreuk op grondrechten is niet noodzakelijk, laat staan proportioneel’, schrijven Keijzer en anderen in de verklaring. De politica werd in september uit het kabinet gezet omdat ze openlijk afstand nam van de coronapas, ook in de CDA-Kamerfractie was geen plek meer voor Keijzer na de vertrouwensbreuk. Ze kondigde daarna aan om van buiten het parlement aan het coronadebat mee te doen.
‘We willen een onverdeelde samenleving waarin deelname niet afhankelijk is van een gezondheidspas. Nu duidelijk wordt dat ook dit coronavirus endemisch zal worden, mogen coronatoegangsbewijzen geen plaats krijgen in de gereedschapskist van een vrije democratie. Wij roepen de regering en het parlement op om per direct het coronatoegangsbewijs in Nederland af te schaffen’.
Onder meer professor Jan Rotmans, CDA-fractievoorzitter van Amsterdam Diederik Boomsma, oud-Kamerleden Marianne Thieme, Michel Rog en Joël Voordewind, Guido Weijers en Duncan Stutterheim ondertekenden het statement. Ook platforms als De Vierde Golf, Studenten in Verzet steunen de oproep.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij
De ondertekenaars menen dat een coronapas (1, 2 en 3G) een ‘ongerechtvaardigde inperking’ van grondrechten is. ‘Burgers kunnen door sociale of economische omstandigheden worden gedwongen een medische behandeling te ondergaan die zij eigenlijk niet willen. Dat is fundamenteel in strijd met de integriteit van het lichaam. Ook zorgt het voor uitsluiting en isolatie van niet-gevaccineerde burgers. Tenslotte draagt het bij aan de toenemende polarisatie en verdeeldheid in onze maatschappij. De maatschappelijke nadelen van dit systeem en de kosten van de benodigde infrastructuur staan niet in verhouding tot de kleine vermindering van virusverspreiding die het oplevert'.
Keijzer hoopt dat de politiek nu tot inkeer komt, meldt ze in een toelichting: ,,Die coronapas heeft echt maar een heel beperkt effect, dat blijkt ook uit de TU Delft-studie. Als je het overal zou invoeren -behalve thuis- daalt het aantal infecties met 15 procent, dan heb je het over 2G. En 3G is het effect nog kleiner. Maar bedenk even dat je grondrechten danig inperkt. Dat mag alleen als het doel glashelder is en het middel effectief is. Het sluit mensen uit, het polariseert, heeft grote gevolgen voor jongeren en ondernemers. Doe dit niet, zeggen wij.”
Lees verder onder de grafiek.
Ook in de Tweede Kamer neemt de kritiek op de coronapas toe. Een motie om de coronapas af te schaffen kreeg dinsdag steun van een derde van de Tweede Kamer. PVV, SP, PvdD, Forum, JA21, Denk, SGP, Groep van Haga, en BBB willen er per direct vanaf, maar de andere partijen niet.
Keijzers eigen CDA staat overigens nog wel achter de coronapas (3G). Al twijfelt de partij nog over 2G, het protocol waarbij ongevaccineerden niet welkom zijn op bepaalde plekken. Het kabinet zou liefst over dat middel ‘in de gereedschapskist’ beschikken, maar mogelijk is een meerderheid van de Tweede Kamer tegen. Komende donderdag wordt daarover gestemd. Als de PvdA ook tegen is, sneuvelt 2G.
Bekijk onze nieuwsvideo's over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Politiek zit met Ongehoord Nederland in de maag: ‘Zo kan het niet langer’
Zowel in politiek Den Haag als in Hilversum rijst de vraag wat te doen nu er twee gele kaarten zijn uitgedeeld aan omroepvereniging Ongehoord Nederland (ON!) De licentie kan worden ingetrokken. -
Met video
Kamer breekt zich het hoofd over internationale studenten: ‘Al die Duitse psychologen hoeven we niet’
Nederland heeft te veel internationale studenten, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Minister Dijkgraaf gaat daarom het aantal nieuwe studenten op Engelstalige opleidingen beperken. Ook komt hij met andere maatregelen. Maar niet alle universiteiten zitten te wachten op een maximum aantal studenten. -
PREMIUM20
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
PREMIUMONDERZOEK/met video77
Gapende kloof stad, platteland en politiek: vooral boeren zijn het vertrouwen kwijt
Nederland kampt met diepe verdeeldheid tussen (Rand)stad, platteland en de politiek. Vooral boeren lijken zich af te keren van andere groepen in de samenleving, blijkt uit uitgebreid onderzoek van deze site en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst. De kloof wordt dus diep gevoeld, maar er is ook hoop. -
Minister en Tweede Kamer willen meer aandacht voor Holocaust op school
Scholen moeten meer aandacht geven aan de Holocaust. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat na onderzoek waaruit blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse jongeren twijfelt aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Minister Wiersma (Onderwijs) wil ‘steviger inzet'.
-
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
-
-
PREMIUM5 vragen34
Kabinet wil óók stop op subsidies fossiele brandstoffen, maar in ander tempo
Actiegroep Extinction Rebellion heeft alweer de volgende blokkade van de A12 in Den Haag aangekondigd, op zaterdag 11 maart. De activisten zeggen terug te blijven komen tot de ‘subsidie voor fossiele brandstoffen’ stopt. Maar kan dat? -
PREMIUM9
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.