Volledig scherm
Portret oud-politicus Hans Wiegel (VVD). Op de achtergrond de hofvijver met het torentje. © Guus Schoonewille

Hans Wiegel: formatie is eigenlijk vastleggen wantrouwen

Het maken van gedetailleerde afspraken tijdens de vorming van een regering is volgens oude-vicepremier Hans Wiegel eigenlijk het vastleggen van wantrouwen. ,,Als je mekaar niet helemaal vertrouwt, dan wil je zo veel mogelijk opschrijven, dat er niks verkeerd gaat gebeuren."

De VVD, waar Wiegel zelf deel van uitmaakte, is een van de vier partijen die sinds maanden proberen samen een regering te vormen. Vandaag reageert de oude-vicepremier in het tv-programma Buitenhof op de groeiende kritiek op de huidige formatie. Deze zou te lang duren en alles zou te veel tot in de kleinste details wordt vastgelegd. 

Een groot deel van de Nederlanders zou zelfs willen pleiten voor maatregelen als een formatie te lang duurt.  Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 46 procent van de Nederlanders een regeling wil instellen, waarbij er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven als de formatie niet binnen drie maanden rond is. 

Wiegel denkt daarentegen dat het niet al te lang meer gaat duren voordat er een nieuwe regering is gevormd. Volgens hem is kabinet Rutte-III er binnen 'een kleine maand' klaar voor.