Volledig scherm
Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid © ANP

Harbers mag vanaf 1 mei geen verblijfsvergunning meer toekennen aan schrijnende gevallen

De bevoegdheid voor de staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid ) om in schrijnende gevallen een verblijfsvergunning te geven aan asielzoekers verdwijnt per 1 mei. Harbers heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Dat de zogeheten discretionaire bevoegdheid geschrapt zou worden, was al eerder door de regeringspartijen afgesproken in het akkoord over het kinderpardon dat de coalitie in januari sloot. De hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft na 1 mei nog wel de mogelijkheid een verblijfsvergunning voor beperkte tijd aan asielzoekers toe te kennen. Dan moet wel sprake zijn van een schrijnende situatie. De bevoegdheid van de IND geldt tot een rechterlijke uitspraak in hoger beroep.

In het besluit van Harbers staat dat prikkels die het verblijf in Nederland verlengen, moeten worden verminderd. Nu houdt een vreemdeling hoop op een verblijfsvergunning tot het allerlaatste moment door de discretionaire bevoegdheid. ,,Dat leidt er mede toe dat het verblijf wordt gerekt’’, aldus Harbers.

Harbers gebruikte zijn discretionaire bevoegdheid het afgelopen jaar al tientallen keren. Een van de bekendste voorbeelden was de zaak van de Armeense kinderen Lili en Howick. Zijn voorganger Klaas Dijkhoff (VVD, 2015-2017) gebruikte zijn bevoegdheid 240 keer, Fred Teeven (ook VVD, 2012-2015) deed het 300 keer, Gerd Leers (CDA, 2010 tot 2012) deed het 80 keer en Rita Verdonk (VVD, 2003-2006) zelfs 1100 keer, blijkt uit cijfers die RTL Nieuws opvroeg.

Einde aan onzekerheid

Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie is blij met de uitwerking van de afspraken. De discretionaire bevoegdheid zorgde er volgens hem voor dat de onzekerheid onnodig lang bleef bestaan doordat ze pas aan het einde van de procedure in beeld kwam. In de nieuwe regels kan al meteen een beroep worden gedaan op schrijnende omstandigheden.

VluchtelingenWerk Nederland is niet tevreden. De barmhartigheid verdwijnt volgens de organisatie uit het asielbeleid.