Volledig scherm
PREMIUM
Ferdinand Grapperhaus zou volgens Karim Aachboun gedragsregels voor advocaten hebben geschonden. © ANP

Heeft minister Grapperhaus een foutje gemaakt?

Zijn verleden als advocaat dreigt de minister van Justitie en Veiligheid dwars te zitten. Tegen Ferdinand Grapperhaus loopt een klacht uit zijn tijd als raadsman. Volgens documenten uit die procedure, in handen van deze krant, zou hij een rechter hebben misleid en gedragsregels hebben geschonden.

Volledig scherm
Karim Aachboun © TAXECO

Na 225 dagen van formeren is de opluchting in het Haagse groot, op donderdag 26 oktober. Voor de koning verschijnt dan ein-de-lijk het derde kabinet-Rutte, met ene Ferdinand Grapperhaus, de kakelverse minister van Justitie en Veiligheid.

Grapperhaus is voor zijn CDA een fijne vondst in de eigen gelederen. De man is tien jaar kroonlid geweest van de Sociaal Economische Raad. Hoogleraar Europees arbeidsrecht aan de Universiteit van Maastricht. Toezichthouder bij het Kadaster Nederland. En bovenal: baas van een van de meest vooraanstaande advocatenkantoren van de Amsterdamse Zuidas: Allen & Overy. Een jurist in hart en nieren.

Aan hem de taak om rust te brengen op het justitiedepartement. Jarenlang heeft de VVD er repressie gepredikt. Maar na het 'aanpakken', moet de nadruk nu komen te liggen op de rechtsstaat.

Toch ligt er op dat moment uitgerekend tegen Grapperhaus een klacht bij de Amsterdamse Raad van Discipline, het orgaan dat over klachten tegen advocaten oordeelt. Wegens 'misdragingen' als advocaat, luidt de klacht. Zeker een Justitieminister kan zo'n aanval op zijn integriteit missen als kiespijn.