Heftige ingrepen als avondklok, sluiting van horeca en scholen vooralsnog niet nodig
coronamaatregelenSpeciale restricties voor ongevaccineerden lijken voorlopig van de baan. Verschillende experts en Kamerleden lieten zich daar al kritisch over uit, een ingewijde stelt ook na het overleg van het Outbreak Management Team donderdag dat die route niet voor de hand ligt.
Wél voelt het OMT sowieso voor het verversen van de adviezen om zoveel mogelijk thuis te werken, drukte te mijden en opnieuw - waar het kan - afstand te houden. Heftige ingrepen als een avondklok, de sluiting van winkels, horeca en scholen zijn vooralsnog niet nodig, stelt een bron uit het OMT.
Een formele herinvoering van de 1,5 meterregel ligt gevoelig. Dat vergt wetswijzigingen en betekent ook symbolisch een grote stap ‘terug’. Daarom blijft het waarschijnlijk bij een advies.
Wel wordt nog overwogen om op meer plekken te werken met QR-codes om ergens toegang te krijgen. Publiek bij amateurwedstrijden, in sportscholen, bij zwembaden of deelnemers aan amateursportwedstrijden hebben deze nu nog niet nodig. Binnen het OMT wordt eraan gedacht om de bredere inzet van de coronapas in te zetten bij lokale brandhaarden.
Coronamaatregelen
Het OMT boog zich in een vier uur durende sessie over de te nemen coronamaatregelen. Vandaag vergadert het demissionaire kabinet in het Catshuis nog over de opties. De regering zoekt koortsachtig naar manieren om de nieuwste coronagolf zo precies mogelijk de kop in te drukken. Zonder harde lockdownmaatregelen, maar wel krachtig genoeg om toestroom naar ziekenhuizen te keren. ‘Onvermijdelijk', noemde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) nieuwe maatregelen.
Daarbij hangt de zwaarte van de ingreep af van de precieze prognoses van het RIVM. Die worden nog op papier gezet, details volgen later. Als het lukt om met een strikter thuiswerk-, afstands- en mijd mensenmassa-advies de grafieken te keren, zal dat gebeuren, stelt een bron.
Tekst gaat verder onder de grafiek.
Maatregelen die alleen voor ongevaccineerden gelden, zijn voor De Jonge geen taboe, maar de Tweede Kamer en experts zien er vooralsnog geen heil in. Eerst moeten bestaande maatregelen beter worden gehandhaafd, vindt een flink deel van het parlement.
OMT-leden als Diederik Gommers, Jan Kluytmans en Marc Bonten toonden zich eerder deze week al kritisch over wenselijkheid en uitvoerbaarheid van zulke speciale regels voor niet-ingeënte personen.
Het landelijke risiconiveau staat nu op ‘zorgelijk’, maar gaat bij gelijke trend naar ‘ernstig’ komende dinsdag. Donderdag werden er 168 nieuwe coronapatiënten op de verpleegafdeling opgenomen, waarvan 14 op de intensive care.
Luister ook onze podcast:
Tekst gaat hieronder verder.
In totaal liggen er nu 944 patiënten met corona in het ziekenhuis. Dat is minder dan in eerdere golven, maar de ic-capaciteit is beperkt. Ook willen ziekenhuizen zoveel mogelijk andere ingrepen gewoon uitvoeren.
Vier op de vijf coronapatiënten op de ic is ongevaccineerd. De kans dat je op de ic komt met Covid-19 is voor een gevaccineerd persoon 33 keer kleiner dan voor een niet-gevaccineerd persoon.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
financiële crisis
Bevriende penningmeesters Jonge Socialisten staken mogelijk ruim een ton in eigen zak: aangifte dreigt
De Jonge Socialisten (JS), de jongerenafdeling van de PvdA, staat op de rand van de financiële afgrond door wanbeheer van twee bevriende penningmeesters. Inmiddels heeft partijvoorzitter Esther Mirjam Sent ingegrepen: de jongerenorganisatie is onder curatele gesteld en de PvdA heeft een deel van de schulden op zich genomen. -
PREMIUMRichard de Mos
Wat weten we na een week over het corruptieproces De Mos? De rechtbank prikt waar het pijn doet
Soms leek het corruptieproces tegen Richard de Mos en zeven andere verdachten afgelopen week meer op theater dan een rechtsgang. De cruciale vraag voor de rechtbank blijft: is er een oorzakelijk verband tussen donaties en diensten? -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Achterstand in rekenen en lezen door coronatijd
Leerlingen hebben door het thuiszitten in coronatijd achterstanden opgelopen in vooral rekenen en Nederlands lezen. Maar de Engelse woordenschat is juist vooruit gegaan in coronatijd. Leraren denken dat dat komt door alle Engelstalige tv-series die zijn gekeken. -
Opinie
Kuipers mag advies over kinderzorg niet negeren
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid wil de kinderhartchirurgie concentreren. Dat heeft gevolgen voor bereikbaarheid van acute zorg, stelt Joba van den Berg. En het gaat in tegen het advies van de NZa.
-
11
Minister Adema weer door het stof over mestregels: had Kamer beter moeten informeren
Landbouwminister Piet Adema erkent dat hij de Tweede Kamer beter op de hoogte had moeten houden van de gang van zaken rond de strengere mestregels waar Nederland van de Europese Commissie aan moet gaan voldoen. Hij had een ‘aanvullend signaal’ moeten geven over de zorgen die daarover leefden in Brussel, vindt hij achteraf. Dat hij dat naliet zegt hij te betreuren. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.